Fråga Eva

Eva Lenneman är Spritmuseums intendent med ansvar för de omfattande samlingarna. Regelbundet får hon sig tillsänt frågor kring svensk alkoholhistoria och dryckesetikett.

Exempel:

Vad är en ”kinnekulle”?

Jag har en flaska brännvin från 1940-talet. A. Är den värd något? B. Om inte, är innehållet OK att dricka?

Inom kort kommer vi att börja lägga ut en del av frågorna – och svaren – här på hemsidan. Du kan maila din fråga till Eva här. (Vi kommer inte att publicera ditt namn.)

Om du har väldigt många frågor:

Eva Lenneman har varit huvudredaktör för en ny bok om svensk sprithistoria som Spritmuseum gett ut och som finns att köpa på museet. Den har titeln ”Mellan Skål och Vägg” och bjuder på en hel del intressant och kuriös kunskap.

 

[faq_paginated size=”6″]

afternoon-tea

Traingone med afternoon tea

Specialvisning av utställningen "Traingone" med målningar av Frank Bowling samt afternoon tea. Söndagar kl 14.

Köp biljetter
ÖLA5

Öl på Spritmuseum från 6 februari

2015 fokuserar Spritmuseum på öllandet Sverige. Vi gör nedslag i svensk ölhistoria, kultur och trender. Vi berättar om tillverkning och träffar olika bryggare. Det handlar också om olika ölsorter, malt och humle. Det kommer att bli en utställning för alla sinnen.

Läs mer

Öl på recept?

Starköl såldes ju på recept fram till 50-talet. Hur motiverade man detta, alltså att det inte skulle säljas på Systembolaget med motbok? Såg man det verkligen som en medicin?

Fler frågor och svar om svensk alkoholhistoria

Fyllan värmer bäst

Per-Anders-Wiktorsson-och-Magnus-Öhrn

Om alkohol och berusning i svensk rocklyrik under sjuttio- och åttiotalen.

Med hjälp av Spritmuseums stora stipendium om 105 000 kr får Per Anders Wiktorsson och Magnus Öhrn, båda lektorer vid Institutionen för litteraturvetenskap och idéhistoria vid Stockholms universitet, möjlighet att starta ett forskningsprojekt med titeln: ”Fyllan värmer bäst". Om alkohol och berusning i svensk rocklyrik under sjuttio- och åttiotalen.

Läs mer om Spritmuseums stipendier