Fråga Eva

Eva Lenneman är Spritmuseums intendent med ansvar för de omfattande samlingarna. Regelbundet får hon sig tillsänt frågor kring svensk alkoholhistoria och dryckesetikett.

Exempel:

Vad är en ”kinnekulle”?

Jag har en flaska brännvin från 1940-talet. A. Är den värd något? B. Om inte, är innehållet OK att dricka?

Inom kort kommer vi att börja lägga ut en del av frågorna – och svaren – här på hemsidan. Du kan maila din fråga till Eva här. (Vi kommer inte att publicera ditt namn.)

Om du har väldigt många frågor:

Eva Lenneman har varit huvudredaktör för en ny bok om svensk sprithistoria som Spritmuseum gett ut och som finns att köpa på museet. Den har titeln ”Mellan Skål och Vägg” och bjuder på en hel del intressant och kuriös kunskap.

 

[faq_paginated size="6"]

Jullunch/middag

Vi väljer ut det bästa ur julens råvarukorg, kombinerar och tillagar det på ett varsamt och naturligt sätt.

Boka bord.

Öl på recept?

Starköl såldes ju på recept fram till 50-talet. Hur motiverade man detta, alltså att det inte skulle säljas på Systembolaget med motbok? Såg man det verkligen som en medicin?

Fler frågor och svar om svensk alkoholhistoria

SÖK Spritmuseums stipendium för forskning kring svensk alkoholkultur 2013

Stipendiet delades ut för första gången 1998 och vänder sig till studenter, doktorander och disputerade. Den sammanlagda stipendiesumman uppgår till totalt 105 000 kr.

Läs mer

Spritmuseum nominerat till årets museum i Europa 2014

Spritmuseum i Stockholm har nominerats till det prestigefulla priset för bästa europeiska museum, European Museum of the Year Award 2014. Bakom utmärkelsen, som delats ut sedan 1977, står European Museum Forum. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma mindre museer med mycket innovativ verksamhet som på ett eller annat sätt verkat för god kvalité inom den europeiska museisektorn.