Fråga Eva

Eva Lenneman är Spritmuseums intendent med ansvar för de omfattande samlingarna. Regelbundet får hon sig tillsänt frågor kring svensk alkoholhistoria och dryckesetikett.

Exempel:

Vad är en ”kinnekulle”?

Jag har en flaska brännvin från 1940-talet. A. Är den värd något? B. Om inte, är innehållet OK att dricka?

Inom kort kommer vi att börja lägga ut en del av frågorna – och svaren – här på hemsidan. Du kan maila din fråga till Eva här. (Vi kommer inte att publicera ditt namn.)

Om du har väldigt många frågor:

Eva Lenneman har varit huvudredaktör för en ny bok om svensk sprithistoria som Spritmuseum gett ut och som finns att köpa på museet. Den har titeln ”Mellan Skål och Vägg” och bjuder på en hel del intressant och kuriös kunskap.

 

[faq_paginated size=”6″]

Snapsvisor-Jul-NY-1

Snapsvisor till jul

Är du trött på att sjunga "Helan går" och vill överraska med några nya snapsvisor till julens fester. Då ska du ladda ner sånghäftet med visor med julsnapstema. SKÅL!

Ladda ner snapsvisehäften.
Sommar-på-Spritmuseum-arr-guide-högupplöst

Ekonomi- och HR-ansvarig sökes

Vi söker en ny medarbetare till vårt team.

Idag är vi ca 25 personer som arbetar på museet som omsätter ca 25 mkr. Förutom museiverksamheten driver vi också vår egen restaurang och festvåning samt en omfattande provningsverksamhet. Museet drivs som en stiftelse.

Läs mer om tjänsten

Glögg – en svensk jultradition med anor från medeltiden

glögg-etikett

Ordet ’glögg’ kommer av glödga, som betyder uppvärma. Benämningen glödgat vin möter vi för första gången i Sverige 1609.

Läs mer om glöggens kulturhistoria.

Öl på recept?

Starköl såldes ju på recept fram till 50-talet. Hur motiverade man detta, alltså att det inte skulle säljas på Systembolaget med motbok? Såg man det verkligen som en medicin?

Fler frågor och svar om svensk alkoholhistoria
EMYA_yelow_nominee-2014-(2)

Spritmuseum nominerat till årets museum i Europa 2014

Spritmuseum i Stockholm har nominerats till det prestigefulla priset för bästa europeiska museum, European Museum of the Year Award 2014. Bakom utmärkelsen, som delats ut sedan 1977, står European Museum Forum. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma mindre museer med mycket innovativ verksamhet som på ett eller annat sätt verkat för god kvalité inom den europeiska museisektorn.

Fyllan värmer bäst

Per-Anders-Wiktorsson-och-Magnus-Öhrn

Om alkohol och berusning i svensk rocklyrik under sjuttio- och åttiotalen.

Med hjälp av Spritmuseums stora stipendium om 105 000 kr får Per Anders Wiktorsson och Magnus Öhrn, båda lektorer vid Institutionen för litteraturvetenskap och idéhistoria vid Stockholms universitet, möjlighet att starta ett forskningsprojekt med titeln: ”Fyllan värmer bäst". Om alkohol och berusning i svensk rocklyrik under sjuttio- och åttiotalen.

Läs mer om Spritmuseums stipendier