Fråga Eva

Eva Lenneman är Spritmuseums intendent med ansvar för de omfattande samlingarna. Regelbundet får hon sig tillsänt frågor kring svensk alkoholhistoria och dryckesetikett.

Exempel:

Vad är en ”kinnekulle”?

Jag har en flaska brännvin från 1940-talet. A. Är den värd något? B. Om inte, är innehållet OK att dricka?

Inom kort kommer vi att börja lägga ut en del av frågorna – och svaren – här på hemsidan. Du kan maila din fråga till Eva här. (Vi kommer inte att publicera ditt namn.)

Om du har väldigt många frågor:

Eva Lenneman har varit huvudredaktör för en ny bok om svensk sprithistoria som Spritmuseum gett ut och som finns att köpa på museet. Den har titeln ”Mellan Skål och Vägg” och bjuder på en hel del intressant och kuriös kunskap.

General

Vad är en kaffegök?

Vad kommer ordet whiskypinne, whiskeypinne, whiskey pinne ifrån?

Var kommer ordet motbok ifrån?

Vad är en whiskypinne?

Någon gång på 1960-talet hade vi spritstrejk. Vilket år var det? Hur kom det sig? Hur länge pågick den?

Starköl såldes ju på recept fram till 50-talet. Hur motiverade man detta, alltså att det inte skulle säljas på Systembolaget med motbok? Såg man det verkligen som en medicin?

Jag har en fråga om vi likt många andra länder har haft skattemärke på alkoholvaror. Om vi har haft det så undrar jag vad namnet är som motsvarande är excise stamp på engelska.

Vad betyder två vita och en brun?

Har en gammal flaska Star Gin, obruten. Undrar om ni har en datering på den?

Vad betyder uttrycket att få pojken?

Presentkort_545x400

Presentkort

Spritmuseums presentkort innehåller fyra
erbjudanden i ett.

Läs mer.

Öl på recept?

Starköl såldes ju på recept fram till 50-talet. Hur motiverade man detta, alltså att det inte skulle säljas på Systembolaget med motbok? Såg man det verkligen som en medicin?

Fler frågor och svar om svensk alkoholhistoria
Berusande trädgård PM

Berusande trädgård: Odla drickbart

En grön skön utställning som berätta om historien bakom drycker och växter, om trädgårdslängtan och om odlingens lisa för själen. Och självklart om de drycker som trädgården kan inspirera till, med och utan alkohol.

Läs mer

Spritmuseum är nominerad till Gulddraken Lyx.

"Spritmuseums restaurang, inrymd i ett gammalt galärskjul vid vattnet på Djurgården, bjuder på fräsch och trendriktigt matlagning med spännande hantering av udda grönsaker och örter. Här kryssas det i alla rätt-rutor för den medvetna nutidskrogen, inte minst när det gäller konsten att återknyta till det gamla, de beprövade tillagnings- metoderna från det svenska bondköket. En fenomenal finkrog med superb servering, årstidsbundet kök och en av stans mest prisvärda helkvällsmenyer."

Boka bord.