SAMLINGAR

    I Spritmuseums samlingar finns ca 12.500 föremål. Ungefär hälften utgörs av en omfattande flasksamling. Bland de resterande föremålen är spännvidden minst sagt stor. Där finns antika vinkärl och amforor, en vinpress från 1500-talets Italien, stora industriella tillverkningsmaskiner från Vin & Sprits fabriker. Där finns punschliggare, glas och pluntor från 1600- och 1700-talen men också nutida hembränningsapparater som beslagtagits av polisen. Där finns tornklockan från spritfabriken på Reimersholme och en hel inredning från en vinhandel som låg på Stureplan i slutet av 1800-talet.

    Samlingarna byggdes upp av Vin- och Sprithistoriska Museet på Dalagatan i Stockholm med start 1967. I samband med att Vin & Sprithistoriska Museet stängde hösten 2011 och Spritmuseum började byggas på Djurgården flyttades samlingarna till ett nytt magasin inne i ett enormt bergrum i Karlskoga. Magasinet ägs och drivs av hyresvärden Booforsen AB. Som museimagasin är det idealiskt, det vill säga uppfyller Spritmuseums stränga krav på 50% relativ luftfuktighet och medeltemperatur på 16–18°C.

    Konstsamlingen Absolut Art Collection som inkluderar 850 verk av internationella och svenska konstnärer har också fått ett tryggt hem i ett säkerhetsklassat magasin.

     

     

    Presentkort_545x400

    Presentkort

    Spritmuseums presentkort innehåller fyra
    erbjudanden i ett.

    Läs mer.

    Öl på recept?

    Starköl såldes ju på recept fram till 50-talet. Hur motiverade man detta, alltså att det inte skulle säljas på Systembolaget med motbok? Såg man det verkligen som en medicin?

    Fler frågor och svar om svensk alkoholhistoria
    Berusande trädgård PM

    Berusande trädgård: Odla drickbart

    En grön skön utställning som berätta om historien bakom drycker och växter, om trädgårdslängtan och om odlingens lisa för själen. Och självklart om de drycker som trädgården kan inspirera till, med och utan alkohol.

    Läs mer

    Spritmuseum är nominerad till Gulddraken Lyx.

    "Spritmuseums restaurang, inrymd i ett gammalt galärskjul vid vattnet på Djurgården, bjuder på fräsch och trendriktigt matlagning med spännande hantering av udda grönsaker och örter. Här kryssas det i alla rätt-rutor för den medvetna nutidskrogen, inte minst när det gäller konsten att återknyta till det gamla, de beprövade tillagnings- metoderna från det svenska bondköket. En fenomenal finkrog med superb servering, årstidsbundet kök och en av stans mest prisvärda helkvällsmenyer."

    Boka bord.