Vin & Sprithistoriska Museet

  Spritmuseum är före detta Vin & Sprithistoriska Museet, ett teknik- och kulturhistoriskt specialmuseum för vinets, brännvinets och punschens kulturhistoria.

  Vin & Sprithistoriska Museet som stängdes 1 juni 2011 låg på Dalagatan 100 vid Norra Station i Vasastan i ett före detta vinlagerhus. Huset som ibland kallas Grönstedtska palatset var under många år centrum för all vinhantering i Sverige och ritades av arkitekten Cyrillus Johansson 1923.

  Vin & Sprithistoriska Museet skapades av det statliga monopolföretaget AB Vin- & Spritcentralen och stod färdigt lagom till företagets 50-årsjubileum 1967. Det ursprungliga museet var endast 280 kvm stort. På 1970-talet fördubblades utställningsytan och 1989 invigdes en helt ny, betydligt större utställning som bland annat innehöll rekonstruktioner av flera hela miljöer, exempelvis en vinhandel från sekelskiftet 1900, ett potatisbränneri och flera interiörer från Reimersholms spritfabrik. År 1992 omvandlades museet till en stiftelse.

  Under årens lopp har museets samlingar av föremål utökats och består idag av cirka 12 000 föremål, varav ungefär hälften består av flaskor. De flesta föremålen har använts vid tillverkning av vin och sprit och är från tiden sent 1800-tal och framåt. Museet har också samlingar av vin- och spritetiketter, bilder, priskuranter, snapsvisor och litteratur samt arkivhandlingar från framförallt

  Vin & Sprit AB:s fabriker och filialer och inlösta firmor samt vinhandelsfirmor. Stora delar av arkivhandlingarna är sedan våren 2011 deponerade på Centrum för Näringslivshistoria.

  2008 i samband med att Vin & Sprit AB såldes till det franska dryckesföretaget Pernod Ricard S.A. överlämnades konstsamlingen the Absolut Art Collection till museet. Samlingen som består av ca 850 konstverk har tillkommit i samband med de marknadsföringskampanjer som bidragit till att göra varumärket ABSOLUT till ett av världens mest kända varumärken i sin bransch. Överlämnandet av konsten kom att bli startskottet för en omfattande omdaning av museet som nu bytt namn till Spritmuseum och i maj 2012 öppnade i helt nya lokaler på Djurgården.

  Restaurangens öppettider

  BAR
  Måndag 10 – 17,
  Tisdag – lördag 10 – 22,
  Söndag 12 – 17

  LUNCH
  Måndag – fredag; 12 – 14.30 i baren.
  Lördag – söndag; 12 –15 i restaurangen.

  MIDDAG
  Tisdag till lördag från kl 18 – sista bordsbeställningen 20.30, boka här.

   

  Åk kommunalt hit

  Sök resa

  Absolut Art Collection

  Det första konstverket som skapades på uppdrag av Absolut var Andy Warhols Absolut Warhol, 1986. Warhol rekommenderade sedan andra konstnärer att samarbeta med Absolut. Totalt blev det över 850 verk.

  Läs mer om Absolut Art Collection

  En av världens bästa museirestauranger

  Spritmuseums restaurang är listad tillsammans med bl a Museum of Modern Art i San Francisco och Carnegie Museum of Art, Pittsburgh som världens sju bästa museirestauranger.

  Läs mer

  SM i hantverkscider 20 maj

  För första gången har SM i hantverkscider anordnats. Det är Spritmuseum på Djurgården i Stockholm som tagit initiativ till tävlingen tillsammans med Riktig Cider.

  Läs vilka som vann.

  Vi är stolta över vår museichef Ingrid Leffler som är en inspiratör och en utvald person av The Absolut Company som en ledande Mind Blender. Följ hennes resa här. 

  Se filmen