SNAPSVISANS HISTORIA

De flesta snapsvisor som sjungs idag är skrivna under 1900-talet. Den moderna snapsvisans upphovsman är nästan alltid anonym. Visorna lever kvar i sångblad och förs vidare genom muntlig tradition på traditionella fester som midsommarkalas och kräftskivor.

Det är en gammal tradition att sjunga dryckesvisor. Under medeltiden kallades det rituella skålandet ”minne”, och minnesvisorna sjöngs bland annat på gillen och bröllop. Det var först på 1800-talet som snapsvisesjungandet spred sig, och då främst bland studenter och i nationsliv med manskörer. Från 1920-talet har det tryckts snapsviseböcker regelbundet.

Om du vill läsa mer om snapsvisans historia rekommenderar vi Christina Mattsons böcker ”Helan går” och ”Från Helan till lilla Manasse”.

SNART 10.000 SNAPSVISOR

Vin & Sprithistoriska Museet har samlat dryckesvisor sedan slutet av 1992 och nu tar Spritmuseum vid. Resultatet har blivit en databas med drygt 9.000 visor, en siffra som ständigt ökar.

Museet gav ut Stora Snapsviseboken 1994 (som har tryckts i 40.000 exemplar!) samt Stora Snapsvise-cd:n 1995 där kändisar som Hasse Alfredsson och Lill-Babs framför ett hundratal visor.

Här kan du lyssna på några snapsvisor.

Destillatet

Ett nyfött barn

 

 

Restaurangens öppettider

BAR
Måndag 10 – 17,
Tisdag – lördag 10 – 22,
Söndag 12 – 17

LUNCH
Måndag – fredag; 12 – 14.30 i baren.
Lördag – söndag; 12 –15 i restaurangen.

MIDDAG
Tisdag till lördag från kl 18 – sista bordsbeställningen 20.30, boka här.

 

Årets snapsvisa 2016

Det bästa med en Tesla
Melodi: Auld Lang Syne

Herr Elon Musk, uppfinn oss raskt
Nu en bil som kör sig själv
Så den kan köra hem med mig
Klockan tolv en lördagskväll
En algoritm i förarsits
Som alltid når sitt mål
Kör aldrig fel och drivs av el
När jag drivs av etanol

Författare: Henrik Carlsson, Stockholm.

 

Läs mer.