Den Svenska Synden

  22 maj 2014 – 18 jan. 2015

  Välkommen till en utställning om Sverigebilder, sprit och sex. Tillsammans med konstnären Peter Johansson tar vi ett grepp om lust och last, frigjordhet och skam – om ”Den svenska synden” som myt och fenomen.
  I utställningen lotsas du genom en labyrint med ’peepholes’, med filmer, bilder, tidningsklipp och föremål ur den svenska syndens historia – från 50-talets syndenfilmer som ”Hon dansade en sommar” och ”Sommaren med Monika” via undangömda Systembolagsbutiker, motböcker, p-piller, sexualupplysningsskrifter och kondomautomater, fram till det sena 70-talet och den kultförklarade erotikklassikern ”Fäbodjäntan”.
  Under 1950- och 60-talet var den svenska synden en världsföreteelse. Sverige blev en sinnebild för synd och moralens förfall. Men när omvärlden rasade över svenskarnas syndiga sexualmoral hade svenskarna själva fullt upp med att skämmas för något helt annat – nämligen spriten… Sverige var vid den här tiden ett av världens mest restriktiva spritländer.

  I utställningen bidrar även konstnärsduon Peter Johansson/Barbro Westling i samarbete med konstnären Lars Brunström, med en ny konstinstallation  –  en lustfylld skog där såväl träd, stenar och djur njuter i fulla drag. Även där får besökarna kika in genom hål för att få en skymt av naturens eget spektakel. Var god stör ej!

  Utöver dessa insatser bidrar även Peter Johansson med några kortfilmer och skulpturer som behandlar Den svenska synden.

  Bilderna och filmerna i utställningen kan verka störande för känsliga personer. Andra kommer att skratta igenkännande.

  Läs Metros artikel om den svenska synden.

  Se ett tv-inslag om utställningen.

  Lyssna på kulturnytts inslag om utställningen.

  Lyssna på konstnären Peter Johansson som berättar om utställningen.

   

   

  Snapsvisor-Jul-NY-1

  Snapsvisor till jul

  Är du trött på att sjunga "Helan går" och vill överraska med några nya snapsvisor till julens fester. Då ska du ladda ner sånghäftet med visor med julsnapstema. SKÅL!

  Ladda ner snapsvisehäften.
  rödvinsprovningar på Spritmuseum inlagg

  Presentkort

  Vad ska man köpa till den som har allt? Får vi föreslå ett presentkort till Spritmuseums provningar av vin och sprit.

  Ge bort en upplevelse.

  Den Svenska Synden

  Välkommen till en utställning om Sverigebilder, sprit och sex. Tillsammans med konstnären Peter Johansson tar vi ett grepp om lust och last, frigjordhet och skam – om ”Den svenska synden” som myt och fenomen.

  Till utställningen.

  Spritlandet Sverige

  Ägna en timme åt spriten

  Följ med på en inspirerande visning av Spritmuseums utställningar.

  Läs mer
  EMYA_yelow_nominee-2014-(2)

  Spritmuseum nominerat till årets museum i Europa 2014

  Spritmuseum i Stockholm har nominerats till det prestigefulla priset för bästa europeiska museum, European Museum of the Year Award 2014. Bakom utmärkelsen, som delats ut sedan 1977, står European Museum Forum. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma mindre museer med mycket innovativ verksamhet som på ett eller annat sätt verkat för god kvalité inom den europeiska museisektorn.

  Traingone

  TRAINGONE

  Frank Bowling har under senare år erkänts som en av de viktiga brittiska konstnärerna under efterkrigstiden och uppmärksammas alltmer internationellt.
  Nu visar Spritmuseum målningar från perioden 1979 –96.

  Läs mer om utställningen.