OM ABSOLUT ART COLLECTION

  Det första konstverket som skapades på uppdrag av Absolut var Andy Warhols Absolut Warhol, 1986. Det råder delade meningar kring hur processen gick till när Warhol fick uppdraget av Absolut. En historia är att Warhol självmant föreslog idén till Michel Roux vid importföretaget Carillon (som då ansvarade för Absolut i USA) över en middag: ”I love the bottle. I want to do something with it”.

  En annan historia berättar att en svensk entreprenör vid namn Titti Wachtmeister var den som uppmanade Warhol att skapa ett verk med flaskan som utgångspunkt. Hon var aktiv i New York vid den här tiden och hade kontakter på svenska ambassaden och Absolut samt rörde sig vant bland societeten i New York, där Andy Warhol var framträdande.

  Warhol rekommenderade sedan andra konstnärer att samarbeta med Absolut. De vi vet, som med all säkerhet fick beställningar från Absolut på grund av Andy Warhol, var Keith Haring och Kenny Scharf. Dessa två konstnärer tillhörde då en yngre generation undergroundkonstnärer i New York. Både Scharf och Haring var aktiva inom New Yorks klubbscen och umgicks/arbetade med hiphopartister, pop- och rockmusiker samt graffitikonstnärer. Deras konst var färgsprakande, glädjefylld, respektlös och gränsöverskridande.

  Stafettpinnen gick från Andy Warhol till Keith Haring (1986) till Kenny Scharf (1987). Därefter blir det mer otydligt hur rekommendationer för konstnärliga uppdrag för Absolut uppkom.

  Under senare delen av 1990-talet och början av 2000-talet påbörjades en mer riktad och långsiktig satsning på konstprojekt med koppling till Absolut i Europa. Under den här tiden tillkommer många av de mest iögonfallande och berömda konstverken i Absolut Art Collection.

  Efter många år utomlands finns nu alla verk samlade i Sverige under Spritmuseums beskydd där verken får en egen plats och unikt kurerade utställningar flera gånger per år. I samlingen finns en rad svenska konstnärer representerade däribland Linn Fernström och Dan Wolgers.

  Se aktuell konstutställning, Art Pop.

  Titta in i vårt magasin. Tryck här.

  Besök Absolut Art Collections egen hemsida, tryck här.


   

   

  ART POP

  Journalisten Andres Lokko har på uppdrag av Spritmuseum botaniserat i konstsamlingen Absolut Art Collection. Han har valt ut ett antal konstnärer och verk – och tillsammans med de skivomslag samma konstnärer har målat eller formgett tecknas en annorlunda pophistorik.

  Läs mer

  Presentkort

  Vad ska man köpa till den som har allt? Får vi föreslå ett presentkort till Spritmuseums provningar av vin och sprit.

  Ge bort en upplevelse.

  Kulturnatt

  Under Kulturnatten lördagen den 26 april kl 18-24 fokuserar vi på festen som tema eftersom museets pågående utställningar Spritlandet Sverige, Klubbkids under 150 år och Art Pop skildrar just klubblivet, musiken och ruset. Nattens värdinna är Robert Fux. Tre av Stockholm bästa DJ:s; Siri Hjorton Wagner, Martin Kling och Asynja Gray svarar för musiken. Baren är öppen från kl 18. Fri entré.

  Klubbkids under 150 år

  Utställningen "Klubbkids under 150 år" bjuder in besökaren att uppleva klubbkulturen från alla dess sidor genom historien. Här möter besökaren nattlivets största och mest utmanande profiler - de som får oss att dansa mer, festa längre och snubbla hemåt framåt småtimmarna. Stockholmsprofilerna som gjort sig kända för att starta festen och ständigt stå i dess centrum.VISAS T.O.M DEN 4 MAJ.

  Läs mer:

  Spritlandet Sverige

  Spritmuseum nominerat till årets museum i Europa 2014

  Spritmuseum i Stockholm har nominerats till det prestigefulla priset för bästa europeiska museum, European Museum of the Year Award 2014. Bakom utmärkelsen, som delats ut sedan 1977, står European Museum Forum. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma mindre museer med mycket innovativ verksamhet som på ett eller annat sätt verkat för god kvalité inom den europeiska museisektorn.

  Boka en visning

  Boka en visning Ägna en timme åt spriten!
 Följ med vår guide på en rundtur till spritlandet Sverige där vårt bitterljuva förhållande till alkohol har huvudrollen och träffa klubbkids under 150 år. Avsluta med konst och skivomslag i utställningen Art Pop.

  Boka en visning.