NO LABEL

Ingen etikett, inga fördomar.

29.4 – okt 2017

Absolut Vodka har, genom samarbeten med konstnärer, modedesigners och musiker, använt mångfalden som strategi. I den här utställningen kommer vi framförallt att lyfta konst från några kampanjer som tydligt visar hur de utnyttjade en möjlighet att sälja vodka genom att kommunicera med befolkningsgrupper i färd med att krossa glastak och sänka trösklar.

De första konstnärerna i Absolut Art Collection, Andy Warhol och Keith Haring var betydande namn i New Yorks konstkretsar – både bland societeten och gayklubbar av underground-karaktär. I annonskompanjen Absolut Glasnost (1989-1990) medverkade konstnärer från Sovjet, som då var på väg att upplösas. Kampanjen Absolut Statehood från 1991 drog in pengar till AIDS-forskning och lyfte outsider artists, det vill säga självlärda konstnärer utanför etablissemanget. Absolut Heritage (1991) och Absolut Expressions (1997) samlade afroamerikanska konstnärer.

Absolut har med sin konstsamling bidragit till att synliggöra grupper som tidigare har hållit till i hemliga källarlokaler. Om än efter att medborgarrättsrörelser och aktivister gjort frågorna hyperaktuella.

Restaurangens öppettider

BAR
Måndag 10 – 17
Tisdag – lördag 10 – 22
Söndag 12 – 17

LUNCH
Måndag – fredag; 12 – 14.30 i baren.
Lördag – söndag; 12 –15 i restaurangen.

MIDDAG
Tisdag till lördag från kl 18 – sista bordsbeställningen 20.30, boka här.

 

ROCKY PÅ SPRITMUSEUM
Jag ville göra ett Junibacken för vuxna, säger Martin Kellerman. Och han har själv målat och skapat de olika rummen, där besökarna får slå sig ner vid det rosa matbordet, hänga vid eldtunnan på landet, se hur en seriestripp växer fram och fundera över livet och döden tillsammans med Rocky.

Läs om utställningen

EGENTLIGHETER

EGENTLIGHETER är en utställning av författaren Lena Andersson och konstnären Dan Wolgers. I tätt samarbete har Andersson och Wolgers ställt sina respektive färdigheter till den andres förfogande. 

Läs mer:

Absolut Art Collection

Det första konstverket som skapades på uppdrag av Absolut var Andy Warhols Absolut Warhol, 1986. Warhol rekommenderade sedan andra konstnärer att samarbeta med Absolut. Totalt blev det över 850 verk.

Läs mer om Absolut Art Collection

En av världens bästa museirestauranger

Spritmuseums restaurang är listad tillsammans med bl a Museum of Modern Art i San Francisco och Carnegie Museum of Art, Pittsburgh som världens sju bästa museirestauranger.

Läs mer