Absolut Art Collection

  Det första konstverket som skapades på uppdrag av Absolut var Andy Warhols Absolut Warhol, 1986. Det råder delade meningar kring hur processen gick till när Warhol fick uppdraget av Absolut. En historia är att Warhol självmant föreslog idén till Michel Roux vid importföretaget Carillon (som då ansvarade för Absolut i USA) över en middag: ”I love the bottle. I want to do something with it”.

  En annan historia berättar att en svensk entreprenör vid namn Titti Wachtmeister var den som uppmanade Warhol att skapa ett verk med flaskan som utgångspunkt. Hon var aktiv i New York vid den här tiden och hade kontakter på svenska ambassaden och Absolut samt rörde sig vant bland societeten i New York, där Andy Warhol var framträdande.

  Keith Haring och Kenny Scharf
  Warhol rekommenderade sedan andra konstnärer att samarbeta med Absolut. De vi vet, som med all säkerhet fick beställningar från Absolut på grund av Andy Warhol, var Keith Haring och Kenny Scharf. Dessa två konstnärer tillhörde då en yngre generation undergroundkonstnärer i New York. Både Scharf och Haring var aktiva inom New Yorks klubbscen och umgicks/arbetade med hiphopartister, pop- och rockmusiker samt graffitikonstnärer. Deras konst var färgsprakande, glädjefylld, respektlös och gränsöverskridande. Stafettpinnen gick från Andy Warhol till Keith Haring (1986) till Kenny Scharf (1987). Därefter blir det mer otydligt hur rekommendationer för konstnärliga uppdrag för Absolut uppkom.

  Under senare delen av 1990-talet och början av 2000-talet påbörjades en mer riktad och långsiktig satsning på konstprojekt med koppling till Absolut i Europa. Under den här tiden tillkommer många av de mest iögonfallande och berömda konstverken i Absolut Art Collection.

  I samband med försäljningen av V&S Vin & Sprit AB till Pernod Ricard S.A. 2008 övertog den svenska staten samlingen Absolut Art Collection och överförde den till Stiftelsen Vin & Sprithistoriska Museet. Samlingen som då fanns i Paris och New York togs hem till Sverige och delar av samlingen visas på Spritmuseum i olika utställningar.

  Följ med vår konstintendent Mia Sundberg in i vårt konstarkiv

  Restaurangens öppettider

  BAR
  Måndag 10 – 17,
  Tisdag – lördag 10 – 22
  Söndag 12 – 17

  LUNCH
  Måndag – fredag; 12 – 14.30 i baren.
  Lördag – söndag; 12 –15 i restaurangen.

  MIDDAG
  Tisdag till lördag från kl 18 – sista bordsbeställningen 20.30, boka här.

   

  ROCKY PÅ SPRITMUSEUM
  Jag ville göra ett Junibacken för vuxna, säger Martin Kellerman. Och han har själv målat och skapat de olika rummen, där besökarna får slå sig ner vid det rosa matbordet, hänga vid eldtunnan på landet, se hur en seriestripp växer fram och fundera över livet och döden tillsammans med Rocky.

  Läs om utställningen

  Absolut Art Collection

  Det första konstverket som skapades på uppdrag av Absolut var Andy Warhols Absolut Warhol, 1986. Warhol rekommenderade sedan andra konstnärer att samarbeta med Absolut. Totalt blev det över 850 verk.

  Läs mer om Absolut Art Collection

  En av världens bästa museirestauranger

  Spritmuseums restaurang är listad tillsammans med bl a Museum of Modern Art i San Francisco och Carnegie Museum of Art, Pittsburgh som världens sju bästa museirestauranger.

  Läs mer