Gud skapade Cabernet Sauvignon, men djävulen låg bakom Pinot noir.

Och det bör sägas direkt: det kommer inte korkas upp några flaskor Romanée Conti på den här provningen. Förvisso är detta utsökta vin framställt av Pinot Noir-druvan, men för att finansiera en sådan flaska hade en biljett behövt kosta 25.000 kronor ungefär.

Men vad är det egentligen som gör saften av en pressad druva så dyr? Och så god?

Det handlar delvis om graden av umbäranden. Pinot noir är världens divigaste druva; den mår bara bra under extremt specifika förhållanden som är ganska svåra att få till. Det finns dock ett fåtal platser i världen som råkar falla druvdivan i smaken, och det är från dessa vi smakar viner under provningens 90 minuter. Nadja Karlsson har besökt dessa platser, och berättar allt hon lärt sig under sina resor.

Skål & välkomna!

Entré till museets utställningar ingår i biljettpriset.

Boka

Pris från: 595 SEK

Entré till museets utställningar ingår i priset