Nadja Karlsson är inte säker – är ordet ”rom” en förkortning av det latinska ordet för socker (saccharum)? Eller är det en förkortning av det engelska ordet för upplopp (rumbullion)?
Vi har inte anlitat en språkhistoriker för att ta reda på svaret, utan nöjer oss med att bägge förklaringar passar in på den här spritsorten. Romen har gått från något man häller i mer eller mindre vulgära drinkar till något man njuter av i sig själv. Och då gärna i sällskap med choklad. Det senare ligger dessutom ofta nära till hands; sockerrör och kakao odlas inte sällan på plantager bredvid varandra. Den här oslagbara kombinationen är alltså både praktisk och njutbar.
Även om Nadja inte är helt hundra på den lingvistiska historien är hon desto mer klar över romens geografiska resa de senaste åren, från den afrikanska kontinenten till Västindien. Tillsammans med Nadja får ni lära er skillnaden på ful-rom (industrielle) och fin-rom (agricole), mellan ful-kakao (forastero) och fin-kakao (criollo), under 90 utsökta (om än något spritstinna) minuter.
Skål & välkomna!
Fri entré till våra aktuella utställningar ingår i priset.
Pris från: 595 SEK
Entré till museets utställningar ingår i priset