Välkommen till vinlandet Sverige!
Att Sverige skulle bli ett vinproducerande land var det få som trodde för 20 år sedan. Då bestämde sig en handfull pionjärer för att gå på tvärs emot den ingrodda föreställningen att det inte går att odla och producera vin i vårt kyliga klimat. Idag har de fördomarna kommit på skam. Svenska vinodlare har visat att det visst går att göra viner av hög kvalitet och med egen karaktär.
I Nadja Trendspanar möter du Spritmuseums dryckesexpert Nadja Karlsson som reder ut begreppen: Vad är egentligen ett “naturvin”, och vad är skillnaden mellan ekologiska viner och naturliga viner? Hur är det med tillsatser i vin? Varför får vin inte ha en innehållsförteckning när alla andra livsmedel måste ha det?
Du som vill nosa på aktuella vintrender tillsammans med Nadja kommer få koll på nördiga begrepp som orange vin, PIWI och skalmacererat vin, s.k. amforavin som är bland det trendigaste man kan hitta just nu. Vinerna görs på uråldrigt sätt i Georgien – så som man tror att viner tillverkades i begynnelsen av vinets historia för omkring 10 000 år sedan.
I utställningen visar vi också en kavalkad av svenska viner ur museets stora historiska flasksamling. Vi tar oss en titt på den svenska moderna vinhistorien och gör nedslag i Sverige som vinland från 1950-talet och framåt. Vad är det som drivit på svenskarnas val av vin genom decennierna? Vi visar folkviner som Vino Tinto, Vin Rouge d’Algerie och prisvärda slottsviner som skulle locka svenskarna till lättare dryckesvanor under 1950-talet – vin istället för brännvin. 1960-talets charterresor till vinländer inspirerade också till nya dryckesvanor och storsäljaren Parador – ett sött och rött vin från soliga Spanien – kunde till och med de mest vinovana stå ut med. 1970-talets snabbvinsatser lockade många att brygga eget vin till förmånligt pris. 1977 sålde nyheten Kir (uppspritat torrt vitt vin med svartvinbärslikör) ofattbara nio miljoner liter, och 1980-talets Lantviner gjorde succé genom att locka med känsla av det lantligt rustika.
Smaka på svenskt vin
Under utställningsperioden finns det många möjligheter att smaka på svenska viner.
Smakbricka – I baren serveras en smakbricka med fyra viner utvalda av museets dryckesexperter, två svenska viner, ett svenskt bärvin och ett nostalgivin som speglar vårt vindrickande på 1980-talet.
Visning med ett glas vin – Upptäck utställningen tillsammans med ett glas svenskt vin och våra kunniga guider. Boka en privat visning när det passar, för slutna sällskap (max 15 personer). Alkoholfritt alternativ finns. Självklart erbjuder museet visningar även utan ett glas vin. Läs mer här.
Utställningen VIN är den andra i Spritmuseums utställningsserie om fyra olika svenska (hantverks)drycker.