Fråga vår dryckesexpert

Ställ din fråga till vår dryckesexpert Nadja Karlsson

I vårt nyhetsbrev efterlyste vi dina frågor om gin, någon fundering som du alltid velat få svar på. Nadja har valt ut tre frågor. Här kommer frågorna och svaren.

 

Måste det vara enbär i gin? Och jag undrar även, finns det något destilleri som enbart har svenska enbär i sin gin? 

Enbärssmaken måste vara dominerande. Annars får det inte kallas ”gin”. Utöver enbär är det fritt att välja bland andra kryddor eller “botanicals” som många säger i ginvärlden.

All gin måste smaksättas med enbär. Enbär både växer vilt och odlas på många ställen i världen. Det finns många olika enbärssorter och många ginproducenter väljer enbär med omsorg. Den karakteristiska smaken av barrträd (eller smaken av julgran som vissa ginskeptiker ibland kallar den) kommer just av enbär. Och ordet “gin” kommer av holländskans “genever” som betyder just enbär.

På svaret på din fråga om svenska enbär i ginen tänker jag på Hernö som med jämna mellanrum smaksätter ginen med svenska enbär och gör en unik gin i begränsad upplaga.

 

Genever eller gin, vilken är äldst?

Genever är en föregångare till gin. Den första Genevern tillverkades i Flandern under 1500-talet. Den blev populär i England som sedan började göra sin egen variant av holländsk genever – gin.

Genever är en oljig sädessprit som är smaksatt med enbär och andra kryddor som till exempel angelika, fänkål, korianderfrön och citron. Genever kan även vara fatlagrad, vilket i så fall anges på etiketten.

Idag är genever en ursprungsskyddad nationaldryck både i Nederländerna och i Belgien men framställs även i Frankrike och Tyskland.

 

Jag har förstått att du är ett Tintin fan. Förekommer det gin i någon av Tintins 23/24 samlade verk? 
Hehe, det stämmer! Jag har älskat Tintin sedan långt tillbaka i tiden och håller provningar med temat “Kapten Haddock och hans drycker”. Utan att avslöja för mycket när jag svarar på din fråga så kan jag säga;  ja, gin förekommer i den tjugotredje delen “Tintin hos gerillan” , då doftar kapten Haddock på gin, men det går inte så bra…

 

Vill du veta mer om svensk gin?

Missa inte vår utställning ”Ginlandet Sverige” där du får följa med på en resa om ginens uppgång, fall och pånyttfödelse. Du får också möta dagens ginproducenter som berättar om sin kärlek och arbetet bakom hantverket.

Ps. Vår dryckesexpert håller provningar flera dagar i veckan och visa av dem har temat gin. In och kika i vår kalendarier för provningarna. Vi har släppt biljetter fram till maj och uppdaterar löpande.