Laddar Evenemang

Digital provning: Vin till pizza

fredag 5 mars, kl 18.00

Enligt Nadja Karlsson (jämnårig med pizzans ankomst till Sverige) är det två omständigheter som styr chanserna för en lyckad bjudning hemmavid: 1. Valet av pizza. 2. Valet av vin. (Om du tänker baka pizzan själv, rekommenderar hon dig att surfa in på New York Times hemsida för inspiration. Sökord: pizza.). Om du tänker beställa hem pizza, pröva gärna en leverantör som inte dränker pizzan i kebabsås (oavsett huvudingrediens).

Och vinet hon serverar? Samtidigt som pizzan och Nadja kom till Sverige sjösatte Systembolaget sin stora satsning ”Operation vin” för att få svenskarna att dricka mindre brännvin. Nadja fullföljer vintraditionen, överraskar med både röda klassiker och orange vin. Det kan du också göra: Be gästerna sitta ned, höj glaset och deklarera att den svenska pizzan går i pension i år. Om nu inte pizzan du bjuder på är tillräcklig för att förlänga dess era, kommer vinet förhoppningsvis att göra jobbet.

Nadja Karlsson har i över tjugo års tid föreläst och undervisat professionellt om Mat & Dryck. Nadjas introduktioner till de provningar hon håller i på Spritmuseum har liknats vid en blandning av nobelföreläsning och ståupp.

Plats
Framför din dator. Vi sänder via Zoom.
Länken skickas ca 24 timmar innan provningen.

Drycker
De här vinerna kommer vi att prova. De två första vinerna är på halvflaskor medan den sista är helflaska, men å andra sidan håller den flera dagar som öppnad.

Monti GarbiRipasso, 2018 nr 5328, 72 kr
BaroloSerralunga d’Alba, 2016 nr 76304, 179 kr
Rkatsiteli Qvevri2018 nr 2195, 128 kr

Pizza
Vi rekommenderar givetvis klassikern Capricciosa – tomat, ost, skinka, champinjoner. Som pizza nr. två om ni så önskar, välj gärna en vegetarisk. Men inte någon pizza med ”hetta” då blir det svårt med klassiska viner som vi provar. Undvik också olika fruktvarianter som inte är någon höjdare till vinerna. Eftersom vi valt röda & orange viner så kanske inte heller fisk & skaldjur.
Köp gärna hem lite salta mandlar att pimpa pizzorna med, eller som sidekick.
Ostar som fungerar bra på pizzan eller bredvid Moliterno, Pecorino eller Parmesan.

Pris för provningen: 250 kr/länk oavsett hur många ni är framför datorn. En länk = en dator.

Ev frågor besvaras av helen.ericsson@spritmuseum.se 

 

Köp 250 KR

Vinlandet Sverige

VIN

18/11–31/10, 2021

Välkommen till vinlandet Sverige! Här berättar vi om den svenska vinproduktionen, tittar tillbaka på historiska drycker och lär oss ett och annat i Nadja Trendspanar.

The Party is Over

10/10–25/4, 2021

Vinterns konstutställning på Spritmuseum tar oss tillbaka till 80- och 90-talen i New York, till en era som inleddes i en anda av nyfunnen öppenhet tills AIDS-epidemin började släcka unga liv i tusental, med en sällan skådad backlash som följd. Men vi möter även styrkan i HBTQI+ rörelsens motreaktion.

Brunch

Lördagar och söndagar serverar vi en underbar brunch – en trerättersmeny med närodlade råvaror och säsongsbetonade rätter, som kompletteras med härliga drycker.