Laddar Evenemang

Digital provning: Franska vita viner & ostar – utsålt

lördag 27 mars, kl 17.00

Följ med på en smakrundtur till fyra av Frankrikes mest spännande vinregioner tillsammans med Nadja Karlsson.
Resan börjar norrut med en av svenskarnas favoritviner Chablis, ett litet distrikt i Bourgogne. Vi fortsätter till Loiredalen och provar ett Sancerrevin på Sauvignon Blanc-druvan. Men är det sant att vinet är perfekt till getost?
Färden går vidare till Alsace i nordöstra Frankrike på gränsen till Tyskland. Ett udda distrikt där det just nu pågår en spännande utveckling.
Nadja avslutar med att besöka en av vinvärldens absolut kända distrikt Bordeaux. Där skall vi njuta av vinstilen Sauternes och se vilken ost som passar bäst till detta söta vin.

Om ostarna säger Nadja, “Jag har valt dessa ostar enligt ett sk trappsystem, som du kommer förstå när du lyssnar på fredag.”
Comte, som görs på mjölken från speciell koras som betar högt uppe i Jurabergen, lagras i gamla fästningar och just kombinationen av råvara och lagring ger den sin speciella smak.
Den syrliga chèvren tillverkas i Loiredalen. Osten och vinet var det enda Nadja kunde njuta av en stilla kväll i byn Sancerre  eftersom man på den franskas landsbygden somnar tidigt.
Roquefortostens smak kommer från speciella grottor i södra Frankrike. Smakmässigt tar vi oss in i dessa grottor, njuter av myterna, sanningen och vinet.

Välkomna till en kväll i njutningens tecken.

Nadja Karlsson har i över tjugo års tid föreläst och undervisat professionellt om Mat & Dryck. Nadjas introduktioner till de provningar hon håller i på Spritmuseum har liknats vid en blandning av nobelföreläsning och ståupp.

Vid sin sida har hon Patrik Martinsson.

Plats
Framför din dator. Vi sänder via Zoom.
Länken skickas ca 1 timme innan provningen.
Provningen tar ca 60 minuter.

Drycker
Följande viner kommer vi att prova:

Chablis Saint Martin, 2018, nr 7143, 99 kr.
Sancerre Domaine des Vieux Pruniers, 2019, nr 5494, 109 kr.
Pinot Gris Premium Réserve, 2019, nr 2899, 62 kr.
Château Grillon 2015, nr 4115, 129 kr.

Viner bör vara kylskåpskalla, skall alltså stå i kylskåpet typ två/tre timmar innan.

Protokoll för fyra glas – tryck här för att ladda ner

Ostar vi rekommenderar:
Comté
Chèvre
Roquefortost

Comte kan med fördel skivas i stavar en timma innan typ
Chèvre & Roquefortost bör man vänta till att skära strax innan.
Tillbehör kan gärna vara lite bröd, gärna surdeg.

Pris för provningen: 250 kr/länk (Oavsett hur många ni är framför datorn).
Köpt biljett återlöses ej. Observera att försäkringen enbart gäller med giltigt sjukintyg.

Ev frågor besvaras av helen.ericsson@spritmuseum.se

Evenemanget är tyvärr fullbokat.

Fashion Cocktail

10/6–23/1, 2022

Spritmuseums stora satsning sommaren 2021 är modeutställningen ”Fashion Cocktail”, som visar ett urval ur den aldrig tidigare för publik visade Absolut Fashion-samlingen.

Brunch

Lördagar och söndagar serverar vi en underbar brunch – en trerättersmeny med närodlade råvaror och säsongsbetonade rätter, som kompletteras med härliga drycker.

Brygga & Berså

Bryggan och Bersån är öppna för säsongen. Här serveras veckans varma soppa och mindre rätter tillsammans med spännande drycker. Öppet lördag och söndag från kl 12.
Öppet om vädret tillåter.

Vinlandet Sverige

VIN & VINUTSTÄLLNING

Upptäck utställningen tillsammans med ett glas svenskt vin och våra kunniga guider. Boka en privat visning när det passar, för slutna sällskap (max 6 personer). Självklart erbjuder museet visningar även utan ett glas vin.

Dryckeslandet Sverige

1/1–31/12, 2021

Dryckeslandet Sverige är Spritmuseums huvudutställning. Här aktiveras alla sinnen och minnen. Missa inte snapsvisorna i husbilen!


Visningar

Visning med vin, cocktail eller snaps.
Ni väljer klockslag och vilken utställning ni vill se.
Max 6 personer/visning.
Pris: 250 kr inkl entré, visning och dryck.

Boka visning: info@spritmuseum.se