Laddar Evenemang

Digital provning Franska vita viner och ostar

lördag 27 mars, kl 17.00

Både med beundran och en aningens krökning på överläppen medger Nadja Karlsson att såväl Chablis som Alsace numera tillhör den stora allmänhetens vinpreferenser. Men alla svenskar är inte lika hemtama med Jura. Bergen alldeles intill Chablis och Alsace förknippas idag mer med druvor som pressas än den där perioden för miljoner år sedan när skräcködlor trampade vår jord. (’Dinosaurier’ är i sammanhanget snarare en benämning på de vinälskare som ännu inte upptäckt Jura.) För att pedagogiskt sätta in de trendiga Jura-vinerna i sitt sammanhang serverar Nadja ett vitt vin även från var och en av de två grannregionerna – och till detta en delikat ost från alla tre. För att ingen skall nicka till över de nya, förment självklara insikterna i hennes resonemang, trollar hon även fram ett rött vin från ett av områdena.

Nadja Karlsson har i över tjugo års tid föreläst och undervisat professionellt om Mat & Dryck. Nadjas introduktioner till de provningar hon håller i på Spritmuseum har liknats vid en blandning av nobelföreläsning och ståupp.

Vid sin sida har hon Patrik Martinsson.

Plats
Framför din dator. Vi sänder via Zoom.
Länken skickas ca 24 timmar innan provningen.

Drycker
De här vinerna kommer vi att prova. 

Chablis Saint Martin, 2018 nr 7143, 99 kr
Sancerre Domaine des Vieux Pruniers, 2019, nr 5494 109 kr
Pinot Gris Premium Réserve, 2019 nr 2899, 62 kr
Château Grillon 2015, nr 4115, 129 kr

Ostar som vi rekommenderar
Comté
Chevre (getost)
Roquefortost

Pris för provningen: 250 kr/länk oavsett hur många ni är framför datorn. En länk = en dator.

Ev frågor besvaras av helen.ericsson@spritmuseum.se

Köp 250 KR

Vinlandet Sverige

VIN

18/11–31/10, 2021

Välkommen till vinlandet Sverige! Här berättar vi om den svenska vinproduktionen, tittar tillbaka på historiska drycker och lär oss ett och annat i Nadja Trendspanar.

The Party is Over

10/10–25/4, 2021

Vinterns konstutställning på Spritmuseum tar oss tillbaka till 80- och 90-talen i New York, till en era som inleddes i en anda av nyfunnen öppenhet tills AIDS-epidemin började släcka unga liv i tusental, med en sällan skådad backlash som följd. Men vi möter även styrkan i HBTQI+ rörelsens motreaktion.

Brunch

Lördagar och söndagar serverar vi en underbar brunch – en trerättersmeny med närodlade råvaror och säsongsbetonade rätter, som kompletteras med härliga drycker.