Laddar Evenemang

Digital provning: Kapten Haddock och hans drycker – utsålt

lördag 20 mars, kl 17.00

Allas favoritsuput har fyllt 75 år. Han är äldre än så, han debuterade i bokform i Krabban med guldklorna 1940. Nadja Karlsson är expert inte bara på vad kapten Haddock vanligtvis sätter i sig – hon vet det mesta om samtliga karaktärer i Tintin-äventyren, särskilt ur ett alkoholperspektiv. I vilket avsnitt är t.ex. hunden Milou höggradigt berusad? I vilket misstar professor Kalkyl den kinesiske pojken Chang för champagne? Fråga Nadja.

När de första Tintin-böckerna kom på svenska i början av 1960-talet censurerades de av förlaget. Tintin sades ju bara vara 15 år. Den rom och whisky som kapten Haddock med förkärlek satte i sig döptes därför om till piratolja och kalasmust. Nåväl, Nadja Karlsson har ingen ambition att censurera någonting överhuvudtaget. Hon tror mer på självcensur. Det är upp till varje provningsdeltagare att inte titta för djupt i de glas med intressanta spritdrycker som ställs framför dem. Som egen självcensur lovar hon att inte imitera Bianca Castafiore.

Nadja Karlsson har i över tjugo års tid föreläst och undervisat professionellt om Mat & Dryck. Nadjas introduktioner till de provningar hon håller i på Spritmuseum har liknats vid en blandning av nobelföreläsning och ståupp.

Plats
Framför din dator. Vi sänder via Zoom.
Länken skickas ca 60 minuter innan provningen.

Drycker
Vi kommer att prova dessa viner:

  • Champagne, La Chouette de Champillion, Blanc de Noirs Brut nr 77019, 179 kr (halvflaska).
  • J. Bally Rhum Ambré, nr 479, 349 kr.
  • Loch Lomond Peated Single Malt nr 317, 299 kr.

Protokoll för tre glas – tryck här för att ladda ner

Pris för provningen: 250 kr/länk (Oavsett hur många ni är framför datorn).
Köpt biljett återlöses ej. Observera att försäkringen enbart gäller med giltigt sjukintyg.

Ev frågor besvaras av helen.ericsson@spritmuseum.se. 

Evenemanget är tyvärr fullbokat.

Brunch

Lördagar och söndagar serverar vi en underbar brunch – en trerättersmeny med närodlade råvaror och säsongsbetonade rätter, som kompletteras med härliga drycker.

Provning

Viner från Sicilien – digital provning

lördag 17 april, kl 17.00

Nadja Karlsson älskar Sicilien. Följ med henne på en personlig provning då hon bl a berättar hur Etna påverkar både klimatet och jordmånen på hela norra Sicilien, om unika druvor, smaker från en annan tid och sist men inte minst så provar vi några väl valda viner.

Brygga & Berså

Bersån är öppen för säsongen. Här serveras veckans varma soppa och mindre rätter tillsammans med spännande drycker. Öppet lördag och söndag från kl 12.
Öppet om vädret tillåter.

Vinlandet Sverige

VIN

18/11–31/10, 2021

Välkommen till vinlandet Sverige! Här berättar vi om den svenska vinproduktionen, tittar tillbaka på historiska drycker och lär oss ett och annat i Nadja Trendspanar.


Visningar