Laddar Evenemang

Kom och prova ett universalelixir från 1700-talet

onsdag 7 september, kl 15.00

Onsdag den 7/9 gästas vi i baren av Hjärnes Testamente!

Hjärnes Testamente är en bitter snaps/digestif med en historia av alkemi, hemliga recept och exotiska ingredienser sedan 1700-talet, som nu lanseras på Systembolaget.

Vad är det undrar ni ? Jo, den var ett ”universalelixir” som ska ha skapats kring sekelskiftet 1700 av vetenskapsmannen och alkemisten Urban Hjärne. Då togs den som bot mot alla möjliga sjukdomar och påstods ha undergörande effekter.

Receptet var hemligt, men Hjärnes Testamente blev mycket spritt och har genom historien sålts i många versioner runt om i världen. Originalet ansågs vara en dunderkur som innehöll både opium, huggormskött och annat exotiskt.
Det är mytomspunnet ändå in i vår tid.

Nu har vetenskapshistorikern Hjalmar Fors och kemisten/apotekaren Nils-Otto Ahnfelt skapat en modern smakrekonstruktion utifrån tidiga recept och analys av prover från museer och apoteksvindar.
Den har varken medicinska eller magiska egenskaper, men kan smakas som en bitter snaps, digestif eller drinkingrediens.

Nu kan prova det här hos på Spritmuseum.

Välkomna!

Vill ni veta mer, vänligen se här

REDISCOVER

1/10–2/5, 2023

REDISCOVER är en konstutställning som badar i pastellfärger och discomusik. Vare sig du själv upplevde 1980-och 1990-talen, eller bara hört återberättas, så är det här en tidsresa som många kan både känna igen och överraskas av.  

guide-i- baren- drink

Visningar

Boka en privat visning med matchande drink för dig och dina vänner, 30 minuter. Ni bestämmer själva tiden och dagen!