Laddar Evenemang

Kyrkeby bränneri

2019-08-10, kl 12.00

Ett unikt tillfälle att prova snapsar tillverkade i en anläggning från 1800-talet. 

Ingen annanstans i Sverige har det bränts brännvin så länge som i Kyrkeby. Kung Gustav III gav år 1771 personligen, på plats i Kyrkeby, tillstånd till bränneriet. Sen brändes det brännvin i Kyrkeby fram till 1971 då alla privatägda brännerier i Sverige stängdes och tillverkningen centraliserades under statligt monopol till bara två fabriker i Skåne.

Sedan 2017 är Kyrkeby Bränneri, som ligger i Vissefjärda i sydöstra Småland, igång igen. Återigen bränner vi med den ursprungliga bränneriutrustningen av koppar, trä och järn. Hjärtat i bränneriet är ångpannan som producerar ånga till den engelska ångmaskinen från 1875, vilken är motor för central remdrift av pumpar och omrörare. Ångan används även till tryckkokning av potatis, drift av ångmäskpump och till själva destilleringen.

Kyrkeby är enda platsen i Sverige där man kan tillverka brännvin på potatis så som det gjordes under artonhundratalet och större delen av nittonhundratalet.

Man vill hålla kulturarvet levande både i tillverkning och kryddning och utgår därför från historiska 1800-talsrecept.

På Systembolaget finns nu Ettan – det rena potatisbrännvinet – Citron, Enbär och Kummin.

Och till Spritmuseum Brygga den 10 augusti tar de också med spännande prover, någon kanske lanseras i höst.

Fashion Cocktail

10/6–23/1, 2022

Spritmuseums stora satsning sommaren 2021 är modeutställningen ”Fashion Cocktail”, som visar ett urval ur den aldrig tidigare för publik visade Absolut Fashion-samlingen.

Provning

Mode & mat

onsdag 22 september, kl 17.30

Börja med ett glas bubbel och en guidade tur av modeutställningen Fashion Cocktail och avsluta med en tre rätters middag i matsalen.

Konferens & Möten

Stockholms kanske vackraste mötesrum finns på Spritmuseum. Och en av Stockholms bästa restauranger. Kan det bli bättre?

Vinlandet Sverige

VIN & VINUTSTÄLLNING

Upptäck utställningen tillsammans med ett glas svenskt vin och våra kunniga guider. Boka en privat visning när det passar, för slutna sällskap (max 6 personer). Självklart erbjuder museet visningar även utan ett glas vin.

Dryckeslandet Sverige

1/1–31/12, 2022

Dryckeslandet Sverige är Spritmuseums huvudutställning. Här aktiveras alla sinnen och minnen. Missa inte snapsvisorna i husbilen!


Visningar

Visning med vin, cocktail eller snaps.
Ni väljer klockslag och vilken utställning ni vill se.
Max 6 personer/visning.
Pris: 250 kr inkl entré, visning och dryck.

Boka visning: info@spritmuseum.se