Laddar Evenemang

Kyrkeby bränneri

lördag 10 augusti, kl 12.00

Ett unikt tillfälle att prova snapsar tillverkade i en anläggning från 1800-talet. 

Ingen annanstans i Sverige har det bränts brännvin så länge som i Kyrkeby. Kung Gustav III gav år 1771 personligen, på plats i Kyrkeby, tillstånd till bränneriet. Sen brändes det brännvin i Kyrkeby fram till 1971 då alla privatägda brännerier i Sverige stängdes och tillverkningen centraliserades under statligt monopol till bara två fabriker i Skåne.

Sedan 2017 är Kyrkeby Bränneri, som ligger i Vissefjärda i sydöstra Småland, igång igen. Återigen bränner vi med den ursprungliga bränneriutrustningen av koppar, trä och järn. Hjärtat i bränneriet är ångpannan som producerar ånga till den engelska ångmaskinen från 1875, vilken är motor för central remdrift av pumpar och omrörare. Ångan används även till tryckkokning av potatis, drift av ångmäskpump och till själva destilleringen.

Kyrkeby är enda platsen i Sverige där man kan tillverka brännvin på potatis så som det gjordes under artonhundratalet och större delen av nittonhundratalet.

Man vill hålla kulturarvet levande både i tillverkning och kryddning och utgår därför från historiska 1800-talsrecept.

På Systembolaget finns nu Ettan – det rena potatisbrännvinet – Citron, Enbär och Kummin.

Och till Spritmuseum Brygga den 10 augusti tar de också med spännande prover, någon kanske lanseras i höst.

Snapsvisor

Gillar du att sjunga snapsvisor? Här kan du ladda hem färdiga sånghäften till sommarens alla fester, från midsommar till kräftskivan.

Spritlandet Sverige

1/1–31/12, 2019

”Spritlandet Sverige” är Spritmuseums permanenta utställning som handlar om svenskarnas bitterljuva förhållande till alkohol.

Brygga & Berså

Smaka på Sverige på Spritmuseums brygga! Här ligger fokus på hantverksdrycker från svenska producenter från hela landet. Der serveras säsongspräglad, ekologisk mat med fokus på hav, sjö och växtriket.

Sommarens meny

Lunch serveras dagligen från kl 12 på Spritmuseums brygga och i bersån.


Visningar

+ Visa mer

Provningar

+ Visa mer