Laddar Evenemang

Mellanösterns smaker

fredag 13 oktober, kl 18.00

NADJA BLAND VINETS VAGGOR.

”Se hur det gick för kåldolmarna . . ., finns ju ingen som dricker turkiskt vin till dom längre.” Nadja Karlsson tystnar en stund – innan hon väger sina ord på guldvåg för att inte kliva ner i det berömda etniska diket. Hon ser en likhet mellan en fordom turkisk rätt och dagens turkiska, armeniska, libanesiska och iranska specialiteter i Sverige. De har liksom försvenskats så till den grad att människor börjat glömma deras ursprung. Egentligen har hon inga problem med det. Vanlig hygglig evolution. Men varför inte för en stund återgå till att servera vin till dessa rätter som en gång hörde dessa rätter till? Av samma anledning vi en gång höll oss till italienskt vin till pizza? Nadja tar i denna provning med oss på en resa från Eufrat och Tigris, över Iran och Turkiet till Napa och Sonoma. Hon följer i den mytiska korsriddares spår som sägs ha fört shirazdruvan till Frankrike – och i hälarna på de emigranter som vidarebefordrade druvan över haven till Australien och Amerika.

Nadja Karlsson har i över tjugo års tid föreläst och undervisat professionellt om Mat & Dryck. Nadjas introduktioner till de provningar hon håller i på Spritmuseum har liknats vid en blandning av nobelföreläsning och ståupp.

Köpt biljett återlöses ej men gäller till museets utställningar.
Provningen pågår ca 90 minuter.

Evenemanget är tyvärr fullbokat.

Besök museet

Spritmuseum är beläget mellan Vasamuseet och Gröna Lund och har öppet varje dag från kl 10, söndagar från kl 12.

Restaurangen

På Spritmuseums restaurang sker allt på inspirationens villkor. Köket styrs av dagsfärska tankar, intryck och upplevelser lika mycket som av säsongerna och de noga utvalda producenterna.

Spritlandet Sverige

1/1–31/12, 2017

”Spritlandet Sverige” är Spritmuseums stora utställning som handlar om svenskarnas bitterljuva förhållande till alkohol.

Julmiddag

Spritmuseum har ett unikt julerbjudande: Visning med provning och därefter middag, baserad på traditionella råvaror i ny tappning.