Laddar Evenemang

Pinot Noir – utsålt

torsdag 29 oktober, kl 18.00

VÄRLDENS FINASTE DRUVA.
Det bör sägas direkt: Nadja Karlsson kommer inte att korka upp några flaskor Romanée Conti på den här provningen. Förvisso är detta utsökta vin framställt från Pinot noir-druvan, men varje flaska kostar 25–30.000 kr. Vad är det som gör saften av en druva så dyr? Och så god? Det handlar om graden av umbäranden. Eller som Amerikas främste vinodlare uttryckte det: ”Gud skapade Cabernet Sauvignon, men Djävulen låg bakom Pinot noir.” De flesta av druvorna dukar under på vägen. Bara de bästa och livskraftigaste (och godaste) överlever. Tillgång styr efterfrågan. Efterfrågan styr pris. (Nadja Karlsson är lika delar ekonom och sybarit.)

För att Pinot noir skall kunna växa, skördas och avnjutas krävs mer eller mindre perfekta förhållanden. Med åren har sådana platser kunnat lokaliseras på några få ställen i världen. I Frankrike så klart. Men också i gudsförgätna dalar med exakt rätta väderförhållanden på Nya Zeeland och i Chile. Nadja har varit där.

Nadja Karlsson har i över tjugo års tid föreläst och undervisat professionellt om Mat & Dryck. Nadjas introduktioner till de provningar hon håller i på Spritmuseum har liknats vid en blandning av nobelföreläsning och ståupp.

Köpt biljett återlöses ej men biljetten gäller även som entré till Spritmuseums utställningar. Provningen pågår i ca 90 minuter. Åldersgräns 18 år.

Vill ni äta efter provningen erbjuder vår matsal en härlig meny av för-, huvud- och efterrätter och i baren serveras enklare rätter innan och efter provningen.

Corona
Vi har minskat antalet gäster på provningarna så det ska finnas gott om utrymme mellan sällskapen.

Evenemanget är tyvärr fullbokat.

Brunch

Lördagar och söndagar serverar vi en underbar brunch – en trerättersmeny med närodlade råvaror och säsongsbetonade rätter, som kompletteras med härliga drycker.

Cider

30/1–1/11, 2020

En utställning om våra ciderpionjärer, ciderns historia i Sverige och hur man gör sin egen cider. Visningar med smakprover och många cidersorter att prova i baren.

Dryckeslandet Sverige

1/1–31/12, 2020

Som experter på svensk dryckeskultur vet vi att det kan vara lite si och så med varannan vatten under semestern. Så fyll på med vatten när du kan, och fyll på med kunskap om svenskarnas dryckesvanor i vår utställning Dryckeslandet Sverige.

Jul på Spritmuseum

Börja din jul på Spritmuseum.
För oss är julen en av de käraste högtiderna på året. Julmenyn serveras från 19 november.

Provning

Vin för nybörjare

torsdag 1 oktober, kl 18.00

Inga frågor är för dumma. Eva Karlsson svarar på de flesta grundläggande frågor och vi provar några utvalda viner.