Laddar Evenemang

Rosévinsprovning

2017-07-15, kl 15.00

Fyra nyanser av rosa
eller
Våga ta steget från rosa till orange.

Roséviner har alltid hört sommaren. Senaste decenniet har vinet gjort en resa från tantdricka till trenddricka. Nadja Karlsson berättar både om rosévinets klassresa och vad vinet passar till för mat. Men Nadja vore inte Nadja om hon inte gjorde en magistral utvikning kring den holländska målarkonsten under renässansen. Här och var på de målningar som avbildar människor i festliga situationer syns vinglas. Och i glasen vilar en orange dryck, det vill säga rosévin – innan den kemiska industrin växte fram några sekler senare och adderade allsköns substanser som förändrade färgen. Idag kallas orange vin inte för rosévin utan för naturvin, och lutar sig snarare mot vad Gud skapade än den kemiska industrin. Provningen sker sålunda under både urgamla och trendiga förtecken. Några nutida holländska viner lär Nadja dock inte ställa fram.

Nadja Karlsson har i över tjugo års tid föreläst och undervisat professionellt om Mat & Dryck. Hennes sökande efter unik kunskap har fört henne världen över. Nadjas introduktioner till de provningar hon håller i på Spritmuseum har liknats vid en blandning av nobelföreläsning och ståupp.

Köpt biljett återlöses ej men gäller till museets utställningar.

Provningen tar ca 90 minuter.

Köp 400 KR

Spritlandet Sverige

1/1–31/12, 2018

”Spritlandet Sverige” är Spritmuseums permanenta utställning som handlar om svenskarnas bitterljuva förhållande till alkohol.

Provning

VIN FRÅN LOIRE

torsdag 1 mars, kl 18.00

Loire-vinernas fördelar handlar mer om de kompromisslösa ytterligheterna enligt Nadja Karlsson: ”Är dom vita är dom vita och är dom röda är dom röda.”

Under ytan – Bertil Vallien

13/10–1/4, 2018

Utställningen ”Under ytan” med verk av Bertil Vallien visar en mindre känd och mörkare sida av konstnärskapet som publiken aldrig tidigare har fatt ta del av.