Laddar Evenemang

Rosévinsprovning

tisdag 15 augusti, kl 15.00

Fyra nyanser av rosa
eller
Våga ta steget från rosa till orange.

Roséviner har alltid hört sommaren. Senaste decenniet har vinet gjort en resa från tantdricka till trenddricka. Nadja Karlsson berättar både om rosévinets klassresa och vad vinet passar till för mat. Men Nadja vore inte Nadja om hon inte gjorde en magistral utvikning kring den holländska målarkonsten under renässansen. Här och var på de målningar som avbildar människor i festliga situationer syns vinglas. Och i glasen vilar en orange dryck, det vill säga rosévin – innan den kemiska industrin växte fram några sekler senare och adderade allsköns substanser som förändrade färgen. Idag kallas orange vin inte för rosévin utan för naturvin, och lutar sig snarare mot vad Gud skapade än den kemiska industrin. Provningen sker sålunda under både urgamla och trendiga förtecken. Några nutida holländska viner lär Nadja dock inte ställa fram.

Nadja Karlsson har i över tjugo års tid föreläst och undervisat professionellt om Mat & Dryck. Hennes sökande efter unik kunskap har fört henne världen över. Nadjas introduktioner till de provningar hon håller i på Spritmuseum har liknats vid en blandning av nobelföreläsning och ståupp.

Köpt biljett återlöses ej men gäller till museets utställningar.

Provningen tar ca 90 minuter.

Köp 400 KR


På museet

+ Visa mer

Besök museet

Spritmuseum är beläget mellan Vasamuseet och Gröna Lund och har öppet varje dag från kl 10, söndagar från kl 12.

Hantverkscider på Spritmuseum

Möt Sveriges bästa producenter av riktig hantverkscider, lyssna på föredrag om svensk ciderhistoria.
Fri entré till mässan och 20 kr/provsmakningsbiljett.

Rocky på Spritmuseum

11/2–24/10, 2017

Nu har seriehunden Rocky flyttat in till sitt nya hem på Spritmuseum. I flyttlasset ingår såväl ateljé, som vardagsrum, kök och ett helt lantställe.

Snapsvisor

Gillar du att sjunga snapsvisor? Här kan du ladda hem färdiga sånghäften till midsommarens fester.