Laddar Evenemang

Dags för en ny spannmålsrevolution?! – utsålt

söndag 10 mars, kl 14.00

Framtidsspaning med Kerstin Fredlund, en spannmålskonnässör, som tar med oss på gräsfrönas resa från superfrön till föraktade hälsobovar.

Alla spannmål kommer från vilda gräsfrön – enkornsvete fanns redan för sex miljoner år sedan, emmervete och speltvete har funnits i 380 000 år. De romerska soldaterna fick 865 gram emmervete i lön varje dag, bar en kvarn och en surdeg med sig och byggde ett helt Romarrike!  De gamla vetesorterna är både proteinrika och glutenfattiga och man kan fundera på om Romarriket hade kunnat byggas av svenska soldaterna med modernt vete i packningen?

Varför har vete hamnat i skamvrån, frågar sig Kerstin Fredlund, en spannmålskonnässör som tar med oss på gräsfrönas resa från superfrön till föraktade hälsobovar och ett återupprättande ända ini oblaterna.

Vi provar sju oblater bakade på historiska spannmål som enkorns- och emmervete med naturvin.

Kerstin Fredlund är allmänläkare, medicine doktor i livsmedelsvetenskap samt VD i Hidden in Grains.
Du kan köpa nymalt Ölandsvete från Kerstins egen odling.

Evenemanget är tyvärr fullbokat.

Framtidens Mat & Dryck 

7/2–31/10, 2019

Utställningen ”Framtidens Mat & Dryck”, en utställning om visioner, hälsotrender och klimatmat, är nu öppen.

Brunch

Brunch serveras i matsalen, lördag och söndag från kl 12.

Provning

Mjölksyrning

tisdag 23 april, kl 17.30

Testa att mjölksyra diverse grönsaker och smaka på en mängd av de mjölksyrningar som museets restaurang dagligen använder tillsammans med Viktor Ankarberg.