Laddar Evenemang

Värd på bryggan – Kyrkeby bränneri

2018-08-03, kl 17.00

Kyrkeby bränneri – ett unikt tillfälle att prova snapsar tillverkade i en anläggning från 1800-talet.
Fredag 3 augusti från kl 17 och lördag 4 augusti från kl 12.

Ingen annanstans i Sverige har det bränts brännvin så länge som i Kyrkeby. Kung Gustav III gav år 1771 personligen, på plats i Kyrkeby, tillstånd till bränneriet. Sen brändes det brännvin i Kyrkeby fram till 1971 då alla gårdsbrännerier i Sverige stängdes och tillverkningen centraliserades i ett statligt monopol.

1855 köptes Kyrkeby av Thure Alfred Malmström. Han byggde ett nytt bränneri bredvid det gamla och det är i Malmströms bränneri med ursprungliga processutrustningen i koppar, trä och järn som brännvin nu tillverkas igen. Hjärtat i bränneriet är ångpannan som producerar ånga till den engelska ångmaskinen från 1875. Ångan används till tryckkokning av potatis och drift av ångpump för destillation.

Efter intensivt renoveringsarbete 2000 – 2005 av det ideella brännargänget tillverkades en sats på 4 ton potatis till jul 2005 och hösten 2017 tillverkades en andra omgång. Brännvinet tillverkas hantverksmässigt på lokal potatis och sexradigt korn i det gamla bränneriet och 2017 tog man fram tre olika snapsar med ursprungliga lokala 1800-tals recept. En kryddad med citron, en med enbär samt en okryddad, så man kan känna hur äkta svenskt brännvin smakar. Varje sort tillverkades i 1771 numrerade och signerade flaskor. Hälften såldes till julen 2017 och hälften från slutet av maj 2018 framförallt till midsommar.

Några flaskor har man sparat och tar med till Spritmuseums brygga den 3 och 4 augusti. Missa inte detta unika tillfälle att prova snapsar med 1800-talssmak.

 

Foto: © Kevii (KPD.media) med licens Kyrkeby Bränneri AB.

Provning

Champagnemässa

lördag 12 oktober, kl 11.30

Möt några av Frankrikes mest spännande champagnehus och provsmaka deras drycker på en minimässa.

Brunch

Brunch serveras i matsalen, lördag och söndag från kl 12.

Presentkort

Ge bort en upplevelse i bröllopspresent! Fyra erbjudanden i ett. Spritmuseums presentkort gäller till våra dryckesprovningar, i restaurangen, baren, bryggan och bersån samt i butiken och självklart till museets utställningar.

Möten

Stockholms kanske vackraste mötesrum finns på Spritmuseum. Och en av Stockholms bästa restauranger. Kan det bli bättre?

Spritlandet Sverige

1/1–31/12, 2019

”Spritlandet Sverige” är Spritmuseums permanenta utställning som handlar om svenskarnas bitterljuva förhållande till alkohol.