Laddar Evenemang

Vin & mat i kombination

lördag 17 februari, kl 15.00

Brittiska forskare har mätt hur grundsmakerna påverkar salivavsöndringen. Mest effekt ger sur smak. Sedan kommer umami och därefter salt, sött och beskt. Nadja Karlsson har kommit till ungefär samma resultat. Däremot har brittiska forskare ingen susning om vad man skall dricka för vin till maten – så att salivavsöndringen ökar ännu mer. Gissa vem som är expert på det? ’Smak’ påverkas som bekant av många omständigheter. Vad som serveras, vad som serveras till, i vilken ordning, konsistens, uppläggning, dukning, vem som sitter vid bordet … Det är lika mycket psykologi som gastronomi. Men det finns vissa handfasta råd. Att separera katterna från hermelinerna har inte Nadja Karlsson några ambitioner att lära ut. Men däremot fel dryck från rätt mat och tvärtom. Löfte: Du får en helt ny bild av vad mat och dryck tillsammans är och kan vara! Och dessutom prova några smakprover från Spritmuseums kritikerrosade restaurang.

Nadja Karlsson har i över tjugo års tid föreläst och undervisat professionellt om Mat & Dryck. Nadjas introduktioner till de provningar hon håller i på Spritmuseum har liknats vid en blandning av nobelföreläsning och ståupp.

Köpt biljett återlöses ej. Biljetten gäller även som entré till Spritmuseums utställningar.Provningen pågår i ca 90 minuter.

Köp 500 KR

Spritlandet Sverige

1/1–31/12, 2018

”Spritlandet Sverige” är Spritmuseums permanenta utställning som handlar om svenskarnas bitterljuva förhållande till alkohol.

Provning

VIN FRÅN LOIRE

torsdag 1 mars, kl 18.00

Loire-vinernas fördelar handlar mer om de kompromisslösa ytterligheterna enligt Nadja Karlsson: ”Är dom vita är dom vita och är dom röda är dom röda.”

Under ytan – Bertil Vallien

13/10–1/4, 2018

Utställningen ”Under ytan” med verk av Bertil Vallien visar en mindre känd och mörkare sida av konstnärskapet som publiken aldrig tidigare har fatt ta del av.