Samlingar

I Spritmuseums samlingar finns ca 13 000 föremål. Ungefär hälften utgörs av en omfattande flasksamling. Bland de resterande föremålen är spännvidden stor. Där finns antika vinkärl och amforor, en vinpress från 1500-talets Italien, stora industriföremål från Vin & Sprits fabriker. Där finns glas och flaskor från 1600- och 1700-talen men också nutida hembränningsapparater som beslagtagits av polisen. Där finns tornklockan från spritfabriken på Reimersholme och en hel inredning från K A Nydahls vinhandel som låg på Stureplan i slutet av 1800-talet.

Museet äger också tolv stycken magnifika historiska ekfat, s k liggare, som använts för lagring av punsch och cognac. Bl a ”Stora Stycket” som rymmer 23 500 liter punsch och är 4,5 meter högt och en gång i tiden stod uppställt i källarna under Kungliga slottet i Stockholm. Idag är elva av faten deponerade hos Sveriges ende tunnbindarmästare Johan Thorslund i Högsjö i Sörmland. Det tolfte används i punschtillverkning i Norrtelje Brenneri.

Samlingarna började byggas upp av det statliga monopolföretaget AB Vin & Spritcentralen på 1950-talet. Syftet var att dokumentera vin- och sprithanteringens historia i Sverige och bevara ett kulturarv som höll på att försvinna.

I samband med att Vin & Sprithistoriska Museet stängde hösten 2011 och Spritmuseum började byggas på Djurgården flyttades samlingarna av alkoholhistoriska föremål till ett nytt föremålsarkiv belägen inne i ett bergrum i Värmland. Lokalerna ägs och drivs av hyresvärden Booforsen AB. För förvaring av museiföremål är det idealiskt, och uppfyller Spritmuseums stränga krav på ett stabilt klimat med ca 50% relativ luftfuktighet och en medeltemperatur på 16–18°C.

Konstsamlingen Absolut Art Collection som inkluderar 850 verk av internationella och svenska konstnärer har också fått ett tryggt hem i ett säkerhetsklassat magasin.