Augusti
Dryckesrecept
HALLONLIKÖR

Nu dignar bärbuskarna och fruktträden. Skynda att fånga sommaren! Plocka den och spara den i flaskor och burkar.
En av sommarens kanske härligaste bär är hallon, syrlig och söt på samma gång och med en komplex doft passar den bra i drycker för både stora och små hallonälskare.
Även om de odlade hallonen ser mer ut för världen är det de mindre skogshallonen som smakar mest.

Do it yourself
ROMANTISK INFUSION

Att infusera är att urlaka smakextrakt ur blommor och blad i vatten. Det går också att kallbrygga en infusion om man låter den stå över natten.
De flesta örter och ätbara blommor du har i din trädgård är goda och nyttiga som infusioner. Här har vi börjat med en bas av några vinbärsblad och fyllt på med bladen av två nyponrosor och några lavendelblommor. Fyll på med hett vatten och låt dra några minuter under lock. Drick varm eller låt svalna i kylen till ett väldoftande iste.

5
ÖLENS DAG
6
ÖRTENS DAG
Dryckesrecept
BLÅBÄRSKVASS

En av skogens mest nyttiga bär är blåbär och just i år sägs det att det är ett riktigt blåbärsår. Ett ovanligt sätt att använda blåbären är att tillverka kvass. Kvass är en jäst dryck som görs på mörkt bröd. Grunden är en blandning av vatten, socker, russin, malt och rågmjöl – eller gammalt rågbröd – som får stå i värme och jäsa.
Drycken är omtyckt i Ryssland och Baltikum där den sägs vara bra för matsmältningen.

Do it yourself
RINGBLOMSSALVA

Ringblommor har antiseptiska och läkande egenskaper, därför är det väldigt populärt att göra ringblomsolja och ringblomssalva. Perfekt att använda till insektsbett och solsveda. Denna växt har även lugnande, mjukgörande och smärtstillande egenskaper och är bra mot hudirritation och sägs funka bra mot munsår och acne. En riktig superväxt med andra ord.

20
HONUNGENS DAG
Dryckesrecept
ROMTOPF

Sommarens kanske lyxigaste inläggning gör du med t.ex jordgubbar, hallon, körsbär, persikor, plommon eller päron.
Låt helst stå några månader innan du serverar den till glass som ett dessertvin eller som likör till kaffet. Utsökt gott!

RESTAURANGEN

Ät lunch eller ta en fika i vår populära restaurang och gå sedan på någon av våra utställningar. Visningar varje dag kl. 16.

På Spritmuseums restaurang sker allt på inspirationens villkor. Köket styrs av dagsfärska tankar, intryck och upplevelser lika mycket som av säsongerna och de noga utvalda producenterna.

ÖPPETTIDER

Mån 10-17
Tis - Lör 10-19
Sön 12-17

HITTA HIT

Spritmuseum finns på Djurgårdsvägen 38-40,
mellan Vasamuseet och Gröna Lund.