Do it yourself

RINGBLOMSSALVA

Ringblommor har antiseptiska och läkande egenskaper, därför är det väldigt populärt att göra ringblomsolja och ringblomssalva. Det är perfekt att använda till insektsbett, frostskador och solsveda. Växten har även lugnande, mjukgörande och smärtstillande egenskaper och är bra mot hudirritation och sägs vara bra mot munsår och acne. Det är en riktig superväxt med andra ord.

Se till att alla verktyg och behållare är väl rengjorda för att få salvan att ha en längre hållbarhet och kontrollera att du inte är allergisk genom att testa på ett litet område på huden först. Gravida kvinnor rekommenderas att inte använda ringblomsolja och salva.
För att göra ringblomssalva behöver du först ringblomsolja. Den kan du antingen köpa färdig eller göra själv, så här:
Låt kronbladen från några ringblommor torka några dagar, lägg dem sedan i en glasburk och häll på lika delar mandelolja och olivolja för att täcka blommorna. Förslut burken, skaka om den varje dag.
Efter två veckor är oljan färdig. Sila bort blommorna och gå vidare till nästa steg - Ringblomssalva
Du behöver:
2 dl Ringblomsolja
50g bivax
Några droppar E-vitamin
Förvaringsburkar
Smält bivaxet i oljan genom ett vattenbad, tillsätt några droppar E-vitamin och häll sedan upp i burkar och låt stelna.
Tycker du att salvan blir för mjuk, värm upp den igen och tillsätt mer olja (det går bra med t.ex ren rapsolja) är den för mjuk så tillsätt mer bivax.
Ett litet smakprov ifrån vår utställning Berusande Trädgård: Odla Drickbart.

Som besökare av Berusande Kalendern bjuder vi dig på halva priset på entrén för Spritmuseum. Det enda du behöver göra är att säga “Kombucha” till personalen i kassan. Utställningen visas alla dagar i veckan!

RESTAURANGEN

Ät lunch eller ta en fika i vår populära restaurang och gå sedan på någon av våra utställningar. Visningar varje dag kl. 16.

På Spritmuseums restaurang sker allt på inspirationens villkor. Köket styrs av dagsfärska tankar, intryck och upplevelser lika mycket som av säsongerna och de noga utvalda producenterna.

ÖPPETTIDER

Mån 10-17
Tis - Lör 10-19
Sön 12-17

HITTA HIT

Spritmuseum finns på Djurgårdsvägen 38-40,
mellan Vasamuseet och Gröna Lund.