Välkomna till Spritmuseum - ett interaktivt museum med svensk historia och dryckeskultur i fokus.

I en av museets tre utställningslokaler visas den permanenta utställningen Dryckeslandet Sverige. Här får du som besökare ta del av den svenska dryckeshistorien genom interaktiva stationer, historiska föremål, informativa texter och vackra illustrationer. Sjung med till snaps-karaoke i husvagnen, dofta på kryddor och spritsorter, och lär dig om hur brännvinet i det historiska Sverige har påverkat vår nutid.

Den andra utställningslokalen huserar tillfälliga utställningar som också berör den svenska kulturhistorien med fokus på dryckernas värld. Här har bland annat en serie utställningar om svensk hantverksdryck visats, där både svensk gin, öl, vin och cider stått i fokus.

Den tredje utställningsytan är museets konsthall, dedikerad till samlingen Absolut Art Collection som sedan 2008 är i Spritmuseums ägo. I konsthallen presenteras både tematiska utställningar och soloutställningar med verk av konstnärer representerade i samlingen. Gästcuratorer bjuds regelbundet in för att skapa unika utställningar som tar avstamp i konstsamlingen. I soloutställningarna har besökarna bland annat fått chans att se David Shrigley, Elisabeth Olsson och Pierre et Gilles.

Vin- & Sprithistoriska Museet

Vin- & Sprithistoriska Museet öppnade år 1967 på Dalagatan i Stockholm. På den tiden var vi ett företagsmuseum som startats av det gamla statliga monopolet AB Vin- & Spritcentralen. Med lokaler i det gamla vinlagret Grönstedtska palatset utgjorde museet ett centrum för svensk dryckeshistoria. Det ursprungliga museet var endast 280 kvm stort, men på 70-talet fördubblades utställningsytan och 1989 invigdes en sprillans ny, permanent utställning med imponerande scenografi med originaldetaljer från Reimersholmes historiska spritfabrik. År 1992 omvandlades det statliga museet till en stiftelse.

Under årens lopp har museets samlingar av etiketter, pluntor, tunnor, fotografier, litteratur och andra föremål utökats. Idag består samlingen av cirka 13 000 föremål, varav ungefär hälften är flaskor. De flesta föremålen har använts vid tillverkning av vin och sprit och är från perioden sent 1800-tal och framåt. Här finns även arkivhandlingar från AB Vin- & Spritcentralens fabriker, filialer och inlösta firmor, samt från några privata vinhandelsfirmor från tiden före monopolet. Stora delar av arkivhandlingarna är sedan våren 2011 deponerade på Centrum för Näringslivshistoria i Bromma.

I samband med att Vin & Sprit AB såldes till det franska dryckesföretaget Pernod Ricard S.A. år 2008 överlämnades konstsamlingen the Absolut Art Collection till museet. Samlingen, som består av ca 850 konstverk, har tillkommit i samband med de marknadsföringskampanjer som bidragit till att göra Absolut vodka till ett av världens mest kända varumärken.

Överlämnandet av konstsamlingen kom att bli startskottet för en omfattande omdaning av Vin- & Sprithistoriska museet. 2012 öppnar museet i nya lokaler i Galärskjulen på Djurgården – den här gången under namnet Spritmuseum.

Stipendier

Varje år delar Spritmuseum ut stipendier för att främja vetenskaplig forskning rörande bruk och vanor inom svensk alkoholkultur. Forskar du om svensk historia och har ett särskilt intresse för vilken roll alkoholen har spelat i vårt samhälle? Då är du välkommen att söka vårt stipendium. Läs mer här.