Årets bästa restaurang ligger på Djurgården.

När krogrecensionerna för det första halvåret sammanfattas konstaterar SvD:s krogredaktör Joanna Drevinger att det är de lågmälda kvartersrestaurangerna och ett par klassiker som imponerat mest på Svenska Dagbladets testare. Och det är Spritmuseums restaurang som rankas som Stockholms bästa. Läs mer

”TA OMVÄGEN HIT – OM DU VILL HÅLLA DIG UPPDATERAD”

KROGAR SOM GÅNG PÅ GÅNG ändrar koncept gör det svårt för restaurangguider. Frågan är hur mycket en krog måste förändras innan en gammal recension känns helt inaktuell. Spritmuseum har aktualiserat frågan flera gånger de senaste åren.

Det är bara tre år sedan som SvD Krogguiden besökte Spritmuseum. Då hade kocken Petter Nilsson efter 15 år nyligen flyttat hem från Frankrike och tillsammans med sommelier och restaurangchef Erika Lindström skapat en modern museikrog med ambitioner som den då beskrevs.

BESKRIVNINGEN STÄMMER fortfarande, men Erika Lindström har slutat. I köket har allt skruvats ett varv till. Borta är de ljusa trämöblerna som i den rymliga lokalen med stora fönster gav ett anonymt intryck. Nu är det mörkare, känns mer ombonat och intimt.

EN SNABB BLICK på à la carte-menyn som säger 360 kronor per varmrätt kan ge intrycket att notan kommer att bli mycket hög. Och nej, det är inte billigt, men tre rätter för plus några amuse boucher för 700 kronor är bra. Särskilt med tanke på att en av de extra rätterna är ett gråärtschips där vi får generöst med löjrom, och att piggvaren som serveras med perfekt spänstiga svartrötter är en av de godaste fiskrätterna vi ätit, okomplicerat men vällagat.

En förrätt som ofta finns på menyn är sötlöksgratängen. Och vi skulle kunna återkomma endast för den. Här finns smakkontraster men också olika konsistenser. Grönsaksravioli i buljong låter så härligt men bjuder på väl milda smaker.

LAMMET ÄR FÖR den som inte hukar för mycket kött. Vi får filén, brässen och hjärta. Kanske lite mastigt men vi kan inte klaga på varken råvara eller hantering i köket.

MIDDAGEN AVSLUTAS med en stor vit maräng. Inuti finns grillad mandarin, citrusglass och rökt fil, som en modern glace au four, fast utan sockerkaka. Innovativt och överraskande och vi är överförtjusta även om det rökta inslaget delar oss i två smakläger.

Spriten då? Det känns som ett måste att ta en cocktail före maten eftersom vi är på Spritmuseum. Tyvärr går serveringen så fort så vi hinner inte riktigt njuta dem efter förtjänst. I övrigt rekommenderas vi viner som överraskar och förhöjer vår upplevelse.

JODÅ, PETTER NILSSON och hans team har lyckats när de skruvat sitt koncept ett varv till. Den som vill hålla sig uppdaterad i Stockholms krogliv bör definitivt ta en utflykt till Djurgården.

SvD 25 mars 2017.

 

Bloomberg:
A New Reason to Go to a Museum? The Food

When the Spiritmuseum (dedicated to drinks, not ghosts) opened on the island of Djurgården, Sweden, its light-filled, stone-and-beam restaurant served as a homecoming for Petter Nilsson. The chef returned from 15 years cooking in Paris, most notably at La Gazzetta, the acclaimed neo-bistro he co-owned. “A friend of our family is the head of the city theater in Stockholm, and the museum moved into where that theater used to be,” Nilsson told Eater in 2014. “It was a good coincidence.” After admiring the Absolut art collection or an aquavit tasting, museum-goers can settle into ingredient-centric, season-specific Nordic dishes. In spring, try the grilled mackerel greened with wild garlic; go for venison with sunchoke, vinegar, and dill in winter. There is also a full tasting menu, plus a bar that serves such snacks as paté with pickles and herring toast all day.

Läs mer

White guide 2017
Grön mat och naturliga drycker i symbios

En rikt aromatisk saft av blå druvor från trädgården är en av de alkoholfria överraskningarna. En annan är en mjölkdrink från Järna som skakats med kaffebönor och apelsinskal. Läckert. Mjölkdrinken serveras till en ganache med lingon och en maräng smaksatt med fänkål och kummin. Möjligtvis leder kummin och fänkål tankarna till akvavit men det är också den enda association vi får till sprit. Det är med andra ord synd att krogen har ett så missvisande namn. Här serveras nämligen några av Sveriges bästa alkoholfria drycker – och de med alkoholinnehåll är fjärran från spritvärlden. Det börjar med en sötsyrlig alkoholfri sprattelsaft (jodå, så kallades det) på rönnbär till ett snacks på friterad kål med syrad rädisa. Suverän kombo där alkoholalternativet, en biodynamisk Gelber Muskateller från Steirerland i Österrike, gifter sig lika väl. Den mest spektakulära dryckesserveringen är dock ett te nogsamt preparerat vid bordet på en bit fermenterad tekaka från 2012. De djupa jordiga skogstonerna är helt i symbios till en rätt med grillad selleriblast, ramslökskapris, trattkantareller och vinbär i olika stadier av mognad. Kocken Petter Nilsson har en säker smak och ett kreativt handlag med det vegetariska. Somligt extremt vågat som i tre svarta klunsar på en tallrik: En fermenterad vitlök, en bakad rödbeta och en sotigt bakad radicchio. Tre nyanser av svart med djupa munfyllande smaker i olika texturer. Underhållande med en snygg bit lammfilé. Ja, nog finns det mycket att prata om när rätterna kommer fram – liksom öl och viner. Satsningen på hantverksöl och moderna naturviner är strålande. En chenin blanc från Domaine Mosse i Loire har djupa feta skaltoner och vilda honungsaromer som gör hummerraviolin fylld med getost närmast explosiv när den möter hummerbuljongen med kombualger. Dryckesjobbet axlas av Hanna Lilja som gått i företrädaren Erika Lindströms hårda skola. En örtsyrlig Macon Rouge på pinot noir lyfter fram de dova rotsmakerna på en gös med grillad majrova och bottarga. Det är riktigt bra. Synd bara att den stora krogupplevelsen inte riktigt infinner sig – trots suveräna drycker och en av Stockholms intressantaste menyer. Kanske är den relativt kala lokalen lite avtändande? Eller är det namnet Spritmuseum som stör? Trots att de nu öppnat en entrébar som ska bli ”den naturliga länken mellan utställningarna och restaurangen”.

White Guide:
Årets Serviceupplevelse 2016

För att med stark personlighet och egenart förena klassisk service med en modern busig glimt i ögat och en mat- och dryckesfilosofi skapad av ett tätt samarbete mellan kock och sommelier.

(Med utmärkelsen Årets Serviceupplevelse premieras en restaurang som bidragit till att berika och utveckla servicekulturen. Hela serviceuppläggets idé och genomförande; omhändertagandet av gästen, kunskapen om mat och dryck och hur den förs över, liksom rätt tonträff i tilltal, från bordsbokning till avtackning, är alla viktiga moment i en stor serviceupplevelse.)

Spritmuseum var även nominerade till årets ölupplevelse och årets vinupplevelse.

FOOD&WINE:
How Sweden’s Maverick Chef is Reinventing Nordic Cooking

Petter Nilsson once exemplified the chef-as-forager trend. Now, at Stockholm’s Museum of Spirits, he’s redefining what visionary Nordic cooking can be.

Läs mer

Gulddraken 2016:
Nominerade till Krog Lyx

gulddrakenominering-545-x-400Spritmuseums restaurang, inrymd i ett gammalt galärskjul vid vattnet på Djurgården, bjuder på fräsch och trendriktigt matlagning med spännande hantering av udda grönsaker och örter. Här kryssas det i alla rätt-rutor för den medvetna nutidskrogen, inte minst när det gäller konsten att återknyta till det gamla, de beprövade tillagningsmetoderna från det svenska bondköket. En fenomenal finkrog med superb servering, årstidsbundet kök och en av stans mest prisvärda helkvällsmenyer.

Läs mer

 

Di Weekend:
Oborstat och elegant – 23 poäng av 25 möjliga

Den nya fasta menyn Vedertagna ingredienser på Spritmuseum i Stockholm är genialisk i sin enkelhet.

Det är en oerhört elegant föreställning vi bjuds på vid våra besök. Erika Lindströms diskreta närvaro i matsalen, Petter Nilssons säregna matlagningsstil, allt serverat med utmärkta dryckesrekommendationer. Det råder ingen tvekan. Här huserar nu en krog i det absoluta toppskiktet.

Läs hela recensionen

Dagens Nyheter:
Alla rätt för fenomenal finkrog

Spritmuseum restaurang. Mat, dryck, service, miljö – allt sitter när Krogkommissionen beger sig ut till Djur­gården för en riktig helkvällsupplevelse. Här kryssas det i alla rätt-rutor för den medvetna nutidskrogen: Det naturnära och ekologiska, naturvinerna, det innovativa och inte minst konsten att återknyta till det gamla, de beprövade tillagningsmetoderna från det svenska bondköket.

Läs hela artikeln

India Today:
Nordic Food Lords

imgres-1
The ”new Nordic cuisine” label has only been with us for a decade but in that time, it has dominated the world food scene, gradually supplanting the earlier molecular cuisine movement with its artificial gels and foams… Petter Nilsson
Nilsson was based in France for more than 15 years, where he made a considerable impact with La Gazetta, his ”neo-bistro” in eastern Paris. His style is uncomplicated with an emphasis on the produce with a minimum of cream and sauces. He has been back in Stockholm for less than a year, based in the newly refurbished SpritMuseum, which is devoted to all things alcoholic. His airy, open restaurant is also on the waterfront, but is not aiming to make waves at the higher end. In fact, Nilsson has gone on record saying he disapproves of restaurants which charge large amounts for the privilege of eating there. Instead, his dishes include barley papadum-like wafers lightly smeared with pike-fermented cream and baby asparagus. Or a shocking pink dish of beets and endives. On a recent visit, he served slices of 37-month aged beef with little containers of onions with a beautifully seasoned stock inside. Meal for two Rs.6,400 for dinner, beverages not included Reservations www.spritmuseumse.staging.wpengine.com

Läs mer

Bon Appétit:
Museum Restaurants With Food So Good You Might Want to Skip the Art

http://www.bonappetit.com/wp-content/themes/bonappetit-2.0.0/i/homepage/logo-foodculture-desktop@2x.pngLeave it to a museum dedicated to all things boozy to have an impressive restaurant, too, where an elegant but unfussy lunch or dinner by chef Petter Nilsson (think grilled turbot with elderberries) will soak up the day’s edification. (Reservations recommended.)

Läs hela artikeln

The New York Times:
Restaurant Report: Museum of Spirits in Stockholm.

the-new-york-timesFor seven years Petter Nilsson ran one of the most celebrated creative neo-bistros in Paris, La Gazzetta, tucked behind the Gare de Lyon. This Swedish expat brought “the country to the city,” as he put it recently, cooking in clay and hay before everyone else did, celebrating vegetables over proteins before that became a global trend, too. In late 2013, after more than a decade in France, he returned to Sweden.

Läs artikeln

Gourmet:
Den naturliga gestens hantverk

Gourmet-2015-1Petter Nilsson letar efter ett ord. Är det ett decennium i Frankrike som får ordet att förbli osagt? Kanske finns det inte ens ett motsvarande ord på det svenska språket? På franska heter det ”âpre”
och har betydelsen av smaken bitter – men inte på ett oangenämt sätt. Bittert, men med känslan av att det vattnas i munnen.

Läs hela artikeln

Libération:
Aux sources du Nilsson

urlAprès quinze ans à la Gazzetta parisienne, direction Stockholm! Au restaurant du Spritmuseum, la cuisine du Suédois Petter Nilsson est audacieuse, radicale et toujours inventive. La visite s’imposait.

Läs artikeln

DI Weekend:
Krog: Klassisk men djärv meny höjer betyget ett snäpp

imagesAlltsammans är djärvt, läckert och vackert – till och med potatismoset, tack vare några elegant droppformade bakade lökar. Vi väljer därför att höja matbetyget ett snäpp, till 8 poäng. Till Spritmuseums restaurang kommer vi gärna tillbaka. I alla väder.

Läs recensionen

Gästspel

Om du vill få information om våra gästspel, anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

GIOVANNI PASSERINI 29 JANUARI 2017
En av Frankrikes mest spännande kockar.
Som sig bör en hel del italienska smaker både på tallrikarna och i glasen.

ANDREAS DAHLBERG, 15 JANUARI 2017
Andres Dahlberg  från hyllade Bastard i Malmö.

DANIEL BURNS FRÅN LUKSUS I NEW YORK 31 JANUARI 2016
En finavslutning på ett spännande ölår med utställning, ölbrygga och flera temadagar!

LEANDRO CARREIRA FRÅN LONDON OCH DANIEL BURNS FRÅN LUKSUS I NEW YORK 2014
I slutet av september 2014, i samband med Taste of Stockholm festivalen, hade vi tre fantastiska gästspelsaftnar här på Spritmuseum tillsammans med Leandro Carreira från London och Daniel Burns från Luksus i New York (som till vår glädje har lyckats med bedriften att få en Michelinstjärna för sin restaurang med endast öl som bordsdryck).

THE GRAND GELINAZ! SHUFFLE
Den 9 juli 2014 bytte 38 stjärnkockar från hela världen liv, identitet och restaurang för en kväll. Från Sverige medverkade Petter Nilsson från Spritmuseum och Magnus Nilsson från Fäviken.

Gelinaz startades av den italienska journalisten Andrea Petrini och han har samlat ett kollektiv av världens mest spännande kockar från bl a Japan, Chile, Frankrike, Thailand, Peru och Spanien. De drivs av att flytta gränser, ta risker upptäcka nya kulturer och utbyta erfarenheter.

 

http://gelinaz.com/project/grand-gelinaz-shuffle#infos