SM i Nyskrivna Snapsvisor

I nästan 30 år har vi på Spritmuseum arrangerat den här unika och populära tävlingen.
SM i Nyskrivna Snapsvisor är precis vad det låter – en tävling där deltagaren skriver och framför sin snapsvisa.
Regeln är att snapsvisan ska vara helt nyskriven, inte vara publicerad sedan tidigare. Melodin ska vara välkänd (kom ihåg att ange den) och max tre bidrag per person.

Årets finalister är nu klara och den stora tävlingen äger rum på Spritmuseum den 7 oktober 2023.

Grattis till årets finalister:

Bidrag: Geografikunskaper av Henrik Carlsson & Jaco Nienhuysen
Bidrag: Fiktiv fest av Magnus Edlund
Bidrag Förstoringsglas av Magnus Edlund
Bidrag: Akilles av Zaida Granath
Bidrag : Blodgivaren av Mikael Pettersson
Bidrag: Ökända av Caj Gustafsson
Bidrag: Skål för Farao av Caj Gustafsson
Bidrag Motsatsen till AI av Fredrik Gustafsson
Bidrag Urmakaren av Hans Söderström
Bidrag: S.O.S av Ingemar Alfgården

Säkra din plats här

Så här jobbar juryn och vad anser dem är ett vinnande koncept?

Juryn består av ca fem personer som sjunger igenom alla bidrag.  Samtliga visor är kodade för att juryn inte ska veta vem som har skrivit visan.
De tittar bland annat på att text och melodi överensstämmer, att rimmen går ihop, att visan har en knorr på slutet, är originell och inte för lång.
Den ska vara lätt att komma ihåg.
Visan ska på ett eller annat sätt handla om snaps. Med andra ord, sångbar i längd och melodi och glöm inte bort att det är just en snapsvisa!

5 tips på hur du skriver en snapsvisa

Svenska Mästare i Nyskrivna Snapsvisor 2022 blev Hasse Nilsson med ”Avbitet slut”. Det är tredje gången gillt för Hasse, som tidigare vunnit den ärofyllda titeln både 2021 och 2020. Här delar han med sig av sina 5 bästa tips på hur du skriver en snapsvisa.

1. Gå genom livet med öronen utfällda och lyssna efter roligheter, ordvitsar och kul poänger. Det är ett trevligt sätt leva, långt roligare än motsatsen. Hör man något kul så tänker man, aha, det kanske kan bli en snapsvisa.

2. Hitta en melodi som alla kan, meningen med en snapsvisa är ju att alla ska kunna sjunga med, unga som gamla. Barnvisor, julvisor och kända evergreens är bra melodier att skriva på.

3. Var noga med att stavelser och betoningar följer originalmelodin.

4. En bra snapsvisa är sällan lång, fyra rader med en knorr räcker. Tänk på att en snapsvisa ska roa inte förarga, var inte politisk eller sexistisk, det ska handla om sprit.

5. Använd rimlexikon.

Förra årets tävling

Svenska Mästare i Nyskrivna Snapsvisor 2022 blev Hasse Nilsson från Växjö med ”Avbitet slut”. Det är tredje gången gillt för Hasse, som tidigare vunnit den ärofyllda titeln både 2021 och 2020. På andra plats kom Bosse Freij från Helsingborg med ”Olika begåvning” och på tredje plats kom Magnus Edlund från Västerås med ”Bogsering”.  Tävlingen genomfördes lördagen 1 oktober 2022, och juryn bestod av Magnus Bexhed, Dan Lundberg, Jonas Nyberg samt Spritmuseums f.d museichef Ingrid Leffler. Under årens gång har vi samlat alla tävlingens bidrag. In och kika på årens underbara bidrag. Kanske hittar du en ny favorit? Passa också på att lära dig allt om snapsvisans historia.