On Cape Beykush, between the Berezan Estuary and the Bay of Beykush, lays the Beykush Winery family estate.

En vinproducent i frontlinjen.

På en halvö i norra Svarta havet ligger den familjeägda vinproducenten Beykush Winery. Den tretton hektar stora vingården sträcker sig längs med havet vilket innebär speciella men gynnsamma förutsättningar för vinodlingarna.

Vinodlingarna är planterade med sjutton georgiska, franska och italienska druvor, med flera vita internationella varianter som chardonnay, pinot grigio, riesling, sauvignon blanc, och röd pinot noir, merlot och cabernet sauvignon. Beykush Winery introducerade tidigt tempranillo, pinotage, timorasso och albariño i Ukraina, och de har anpassat sig till jorden och klimatet på halvön.

Dessutom har man planterat de georgiska varianterna rkatsiteli och saperavi. Egendomens stora stolthet är Ukrainas inhemska, vita druvsort, telti kuruk.

I vinkällaren använder man både italienska amforor och spanskinfluerade tinajas för vissa av vinerna, och man producerar också amarone-liknande viner med halvtorkade druvor.

Vinmakarna i Beykush använder ofta blandningar baserade på det stora urvalet av sorter. Man tillverkar 50 000 flaskor årligen fördelat på 24 olika etiketter.

Beykush Winery ligger bara ett par kilometer från frontlinjen och de konstanta explosionerna har blivit en del av vardagen. Lyckligtvis har verksamheten än så länge inte utsatts för några attacker. Trots kriget inledde vingården årets skördande i rätt tid, men allt arbete utförs med extrem försiktighet.