Cassia Wine in Ukraine

Att producera naturviner under onaturliga omständigheter.

Cassia wine är en familjeägd vingård som drivs av vinmakaren Mykola Kasyanenko. Den ligger i den sömniga lilla byn Mila, nära Kyiv, och här produceras naturviner med mycket karaktär.

I början av mars 2022 utsattes vingården för en lång rad bombattacker som gjorde stor skada på både fastigheter och odlingar. En andra attack kom ett par veckor senare. ”Vi har haft gäster i huset igen”, skrev Mykola på sin facebooksida.

Lyckligtvis klarade sig vinkällaren och produktionen har trots allt fortsatt. På grund av kriget uppstod många utmaningar vid förra årets skörd, men familjen har ändå lyckats plocka druvor och fortsätta att producera vin.

“De är alla olika, precis som blommor, där var och en är intressant och minnesvärd. Varenda en har sin egen form, sina delikata toner och rika smak. Jag skulle köpa dem för att de är ärliga och gjorda med hjärta”, säger Mykola om sina viner. ”Vad gäller kvaliteteten, så är den hög. Kvantiteten är däremot låg på grund av kriget, men årets vin kommer att räcka till familj och vänner.”

Druvsorterna som vingården odlar är cabernet, merlot, pinot noir, odesa black, saperavi, rkatsiteli, riesling och chardonnay. Den första fermenteringen görs i rostfria ståltankar. En del går sedan vidare till lagring på ekfat medan resten buteljeras. Vid fermenteringen används ingen tillsatt jäst. Här förlitar man sig i stället helt på den jäst som redan finns på druvorna.

”Det gör processen mer intressant”, säger Mykola. ”Varje år får vi fram något nytt och spännande. Viner från olika år kommer att skilja sig åt. De är som barn med olika föräldrar, besläktade men med en särskild unik prägel. Vi använder oss heller inte av några tillsatser (sulfiter) i vår vinproduktion. Det har varit vår princip sedan tio år tillbaka. Allt måste vara helt naturligt.”