En visionärs experiment kom att sätta Ukraina på den internationella vinkartan.

För ungefär tio år sedan, lade affärsmannen Volodymyr Buyachok, från staden Hysiatyn, grunden för en väldigt ovanlig ukrainsk vingård. Han planterade 40 olika druvsorter, där majoriteten var nya och sällsynta för regionen. Det här experimentet ledde fram till starten av Father’s Winery, som grundades 2010.

Visionären Volodymyr Buyachok gick bort 2018, men hans idéer kring modernt vinhantverk plockades upp av hans fru och barn. Volodymyrs dotter Oksana och sonen Taras bestämde sig för att anamma faderns vision och föra den vidare. Namnet på vingården blev kort och gott: Father’s Wine. Idag producerar man cirka 25 000 flaskor per år och vingården består av fyra hektar.

Två av de inhemska druvorna som planterats på vingården är helios och dublyansky. Andra sorter som representeras här är jupiter, en amerikansk druva som används för tillverkning av roséviner. En annan druva är johanniter, besläktad med tysk riesling. En tredje är muscat ottonel som används vid tillverkning av pet nat-viner. Bland odlingarna finns också internationella sorter som sauvignon blanc, chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir och saperavi.

“Vi använder 75 procent av våra odlingar för vinproduktion”, säger vinmakaren Taras Buyachok. ”Vi tillåter inga bekämpningsmedel och druvorna plockas för hand”.

Jäsningen av vinerna sker i rostfria ståltankar, medan vissa viner lagras i amforor och ekfat från Frankrike och Ukraina.

“Målet med Father’s Wine är att förändra ukrainarnas attityd till det bättre när det gäller inhemskt vin, genom att inte bara aktivt utveckla vinkulturen regionalt, utan i hela Ukraina”, säger Taras.