Ukrainas enda historiska château förstört bortom igenkänning

Stoic Winery, tidigare känt som Prince Trubetskoi Winery byggdes 1898 och ligger i Cherson-regionen. Det är det enda vinproducerande, historiska vinslottet i Ukraina. Före kriget var detta en populär vindestination som välkomnade gäster från hela världen. Redan under krigets första timmar plundrade ryska soldater vingården och förstörde rariteter. Än idag är platsen utsatt för konstant beskjutning.

Vinslottets ägare har förklarat att man respekterar såväl historien som grundaren, men identiteten och framtiden för slottet bör inte bli associerat med den ryske prinsen. Namnet Stoic valdes inte på måfå, utan ”respekterar stoicismens filosofi och visa att inga prövningar, hur tuffa de än må vara, kan sätta stopp för viljan att skapa det bästa av viner”.

Sedan kriget startade har vinslottet blivit plundrat, dyrbara viner har blivit förstörda och flera av lagerbyggnaderna är bombade. Bara 52 flaskor finns kvar från hela den värdefulla samlingen. Det kommer att krävas enorma mängder pengar och tid för att återställa slottet till sin forna glans.

De 200 hektaren vinodlingar som tillhör slottet ligger på sluttningarna vid Kakhovka-dammen. Den dominerande jordtypen är svartjord. Några av vinmärkena som produceras här är Oksamyt of Ukraine, Pearl of the Steppe, Château Trubetskoi och Cabernet Franc.

Sedan slutet av 1800-talet, när de första odlingarna planterades, har den gamla egendomen genomgått omfattande renoveringar som gjort den till en modern europeisk vinproducent.

Ett av vinslottets signaturviner, Rhine Riesling, vann Grand Prix vid Paris-utställningen redan 1900. Än idag fortsätter slottets viner att belönas vid både nationella och internationella vingalor.