Anastasia Leonova

Från ett liv som sommelier i Moskva, till att rädda liv i ukrainska skyttegravar.

Vid tiden för annekteringen av Krim 2014, och starten av kriget i Donbas, arbetade ryskfödda Anastasia Leonova som chefssommelier på den exklusiva Moskva-restaurangen Fahrenheit. Hon uttryckte högljutt sitt missnöje mot Kremls agerande och det föll inte i god jord hos restaurangens ägare.

Anastasia Leonova bestämde sig nu för att göra något modigt; att sluta sitt prestigefulla jobb i Moskva för att bege sig till krigszonen. Eftersom hon redan hade en avslutad sjukvårdsutbildning i bagaget, skrev hon upp sig för en instruktörskurs i taktisk medicin på ett sjukhus i Ukraina. Anastasia anslöt sig sedan till en militärträning, och från maj till oktober 2015, undervisade hon mer än 3 000 ukrainska soldater i att ge första hjälpen.

Under 2016 började Anastasia att arbeta i vinbranschen i Kyiv. Och det var här i huvudstaden som hon upplevde de första timmarna av Rysslands fullskaliga invasion. Hon började omedelbart att koordinera frivilliga i olika chatrum, och hjälpte till med att dela ut mat och mediciner. Efter ett telefonsamtal från tidigare kolleger i frivilligbataljonen – som återigen var i desperat behov av träning inom taktisk medicin – tog hon sig till ett krigshärjat område för att återigen börja undervisa.

Anastasia är fortfarande i tjänst och hennes arbetsdagar går ut på att hjälpa soldater, evakuera sårade, stabilisera deras tillstånd och se till att de sätts i säkerhet. Eftersom hon har ryskt pass, har hon fortfarande inte skrivit något kontrakt med den ukrainska armén vilket innebär att hon arbetar utan att få betalt.

”När du vet att alla dina kamrater arbetar hårt för en gemensam seger, blir det lättare att stå ut de dagar då jag måste arbeta 20 timmar i sträck”, säger Anastasia.