Den vinproducerande tennisspelaren som blev soldat.

2015 bestämde sig den professionella tennisspelaren Serhiy Stakhovsky för att ge sig in i vintillverkning. Sagt och gjort! Serhiy startade Stakhovsky Wines och hyrde 20 hektar av redan existerande vinodlingsytor i Transkarpatien, en av Ukrainas mest välkända vinregioner. Vinodlingarna ligger 100-200 meter över havet, och marken består till största del av kalkstensjord. Bergskedjan Karpaterna erbjuder skydd från kalla vindar. Området är också del av Donaubäckenet som bjuder på varmare vindar från väst.

Serhiy började arbeta med vingårdarna där en stor mängd druvsorter redan var planterade, som traminer, riesling, chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, saperavi och zweigelt. Efter att ha planterat om och ersatt vissa odlingar släppte han egendomens första årgång 2019. De tre vinerna från denna årgång – ACE by Stakhovsky Merlot, ACE by Stakhovsky Saperavi and W by Stakhovsky Traminer har nu fått sällskap av ett stort antal andra cuvéer, och exporten går främst till den europeiska marknaden.

”När kriget började 2014, kunde jag inte förmå mig själv att åka till fronten. Jag kunde helt enkelt inte lämna min familj”, säger Serhiy. ”Jag gjorde en hel del frivilligarbete, köpte in och skickade skyddsmaterial, hjälmar och annat som jag kunde hitta utomlands, för att på så vis hjälpa till vid frontlinjen. Men allt förändrades den 24 februari, 2022.”

Under krigets första dagar anslöt sig Serhiy till Kyivs frivilligbataljon där han sedan tjänstgjorde i flera månader. Att åka till kriget var ett av hans livs svåraste beslut att fatta. Serhiy tränades först av professionella soldater och han beskriver tiden i armen som extremt utmanande.

“Till en början är man helt uppumpad av adrenalin. Men adrenalinet försvinner rätt snabbt och då ser man verkligheten på ett helt nytt sätt”, säger Serhiy.