Provningsrummet som blev ett skyddsrum.

Under våren 2022 befann sig plötsligt Wineidea Winery på krigets frontlinje. Medan fienden försökte att inta Kyiv, stod den här delen av regionen – med byn Yasnogorodka – rakt i vägen. En av byggnaderna förstördes av en raket, men lyckligtvis inte den där vintillverkningen tar plats.

Flera anställda befann sig på platsen och tog sig snabbt ner till provningsrummet som ligger i källaren. Det var beckmörkt därnere och ovanför hördes bomberna falla. Stora delar av byn brann ned, men vinkällaren visade sig erbjuda ett säkert skydd. I flera veckor levde anhöriga till vingårdens anställda i ovisshet, men efter ett par veckor mottogs det glada beskedet att samtliga överlevt. De viktigaste byggnaderna hade också klarat sig, eller var i alla fall i så pass bra skick att det gick att fortsätta vintillverkningen.

“Trots att våra odlingar och vingården utsattes för åtskilliga artilleriattacker, och trots att vi fick tillbringa mycket tid åt minröjning, kunde vi till sist återgå till arbetet och återuppta produktionen”, säger Dmytro Sydorenko, ägaren av Wineidea Winery.

En av de inhemska druvorna som Wineidea använder sig av är odesa black, även kallad alibernet. Det är korsning mellan alicante bouschet och cabernet sauvignon, som skapades av vininstitutet i Odesa 1948.

“Det finns en ton av björnbär, mullbär och katrinplommon”, säger Dmytro Sydorenko. ”Det är en rik smak med josiga tanniner och ett stråk av mogen frukt”.

Samtliga röda viner på Wineidea lagras på ekfat i minst ett år. De aromatiska vita vinerna, som sauvignon och citron magarach, lagras i rostfria ståltankar, medan rkatsiteli lagras på ekfat i tio månader. Vingården använder sig mestadels av odlad jäst för fermenteringen, men varje år tillverkas också en mindre mängd viner med vildjäst