trendig champagne

Utställning: CHAMPAGNE!

17/11–4/11, 2018

Från kalkjord till glamour

Aldrig tidigare har så många druckit så mycket champagne som idag. Trenden är global, men uppseendeväckande nog är Sverige ett av de länder i världen där ökningen gått snabbast. Sedan några år är lilla Sverige den tionde största marknaden för champagne i världen!

Ända sedan 1980-talet har intresset för drycken ökat lavinartat. Då som nu symboliserar champagne så mycket mer än det som finns i flaskan. Få drycker är så mytomspunna och laddade med föreställningar om lyx och flärd som champagne. Hur det kommer sig får du veta i utställningen, liksom vad det faktiskt är som gör det mousserade vinet från regionen Champagne i Frankrike så unikt.

Så välkommen till en utställning som berättar om jordmåner, jäsning, bubblor och mycket annat kring själva tillverkningen. Men som också gör nedslag i trender och populärkultur – som t ex champagnens plats i hiphopen, genombrottet i svensk 80-tals television och vår egen tids ökade fokus på smak, och på champagne som ett riktigt vin och inte enbart bubblig flärd.

50 and Fabulous!
Spritmuseum fyller 50 år och vad passar väl bättre än att fira med en utställning om champagne?!
I samband med utställningen arrangeras även champagneprovningar regelbundet. Här finns det aktuella programmet.

Utställningen är formgiven av designbyrån Form Us With Love, som även stod bakom museets uppskattade utställningen ”Öl” från 2015.