Öl

6/2–7/2, 2016

Sverige rankas numera som ett intressant ölland. Fulölen har blivit finöl och tvärt om. En stor stark har fått konkurrens med både apor och ipor. Snart har varje stad ett eget bryggeri. Och ölen har fått en egen utställning på Spritmuseum: En introduktion till ölets värld med nedslag i svensk ölhistoria, kultur, trender, tillverkning, olika ölsorter, malt och humle.

Öl nu & då
Tusen års ölhistoria fångas i ett bildspel och den svenska ölhistorien och ölkulturen illustreras på tolv podier med nedslag kring hur starköl skrivits ut på läkarrecept, pilsnerns klassresa, mellanölets uppgång och fall m.m. Men också den senaste vurmen för hantverksöl och hantverksbryggeriernas återkomst, inte att förglömma jakten på världens dyraste, världens starkaste och världens bittraste öl.

Brygga öl
Mältning, lakning, torkning/rostning/krossning, vörtkokning, jäsning … Man kommer inte att bli professionell bryggare efter ett besök i utställningen men man får möta bryggare och få en introduktion i hur man brygger öl.

Som avslutning får man smaka och dofta på fem sorters malt och tio olika humlesorter och pröva sina kunskaper i ett ölquiz. Dessutom får man Alf Tumbles bästa tips på hur man lagrar öl, gör en ölprovning eller kombinerar öl med mat.

Törstig?
Spritmuseum erbjuder visningar med ölprovning i utställningen fredagar och lördagar och fördjupade provningar om allt från suröl, öl och mat i kombination till världens starkaste öl. Dagsaktuella program finns på www.spritmuseumse.staging.wpengine.com

Självklart serverar restaurangen ett spännande urval öl från svenska bryggerier. Till sommaren öppnar en ölbrygga i samarbete med Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier med 20 olika sorters öl på kran och många sorter på flaska.

Tillsammans med fyra utvalda hantverksbryggerier kommer museet att ta fram fyra olika säsongsbetonade ölsorter.

 

Fakta:
Utställningsperiod: 6.2 2015 – 7.2 2016

Form: Form Us With Love
Experter: Nadja Karlsson, Alf Tumble

Sponsorer:
Humlegårdens Ekolager
Kakelspecialisten
Lilla Köksbryggeriet
NUD Collection

2015 utsågs Spritmuseum till årets ölutvecklare med motiveringen.

Årets vinnare och Ölutvecklare har egentligen funnits sedan 1967, men startade i ny skepnad 2011. De säger själva att de vill påverka alla sinnen, och juryn kan inte annat än hålla med. 2015 har de sänkt procenten och höjt ambitionsnivån. Med ett nytänkande, utbildande och inspirerande angreppssätt har de helt klart lyckats påverka ölsverige.