Rocky på Spritmuseum

11/2–24/10, 2017

“Helvete att man aldrig bara kan få sitta och kröka, jämt ska det upplevas och upptäckas nya jävla saker” (Rocky 2016)

Nu har seriehunden Rocky flyttat in till sitt nya hem på Spritmuseum. I flyttlasset ingår såväl ateljé, som vardagsrum, kök och ett helt lantställe. Miljöer välkända för alla som följt Rocky, serietecknaren Martin Kellermans alter ego.

– Jag ville göra ett Junibacken för vuxna, säger Martin Kellerman. Och han har själv målat och skapat de olika rummen, där besökarna får slå sig ner vid det rosa matbordet, hänga i Martin Kellermans egen soffa från atéljen, se hur en seriestripp växer fram och fundera över livet och döden tillsammans med Rocky.

 

I miljöerna visas en mängd originalstrippar, några av dem gömda på finurliga sätt i rummen. Besökarna kommer även få ta del av Martin Kellermans karriär som serietecknare.

– Rocky på Spritmuseum känns helt självklart. Rocky är en fantastisk samtidsskildring av krogkulturen, men också av alkoholen som socialt kitt. Ta bara stripparna om craftbeertrenden, exempelvis den där Rocky beställer en specialöl som tar en kvart att hälla upp, dessutom i ett konstigt glas som Rocky sedan skäms för när han upptäcker att de andra beställt varsin stor stark. En klockren iakttagelse. Och otroligt roligt, säger Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent.

Öl och bok

Tillsammans med Stockholm Brewing Co har Martin Kellerman och Spritmuseum tagit fram en Rockyöl som kommer finnas till försäljning i museets bar.

I samband med utställningen ger Kartago förlag ut boken ”Rocky på Spritmuseum”. Boken samlar serier och foton från utställningen samt skisser och beskrivningar av Martins arbetsprocess. Boken innehåller även en längre text av Jessica Gedin där hon försöker reda ut vad som gör Rocky så populär och varför Martin Kellermans samtidsskildring är så viktig.

Rocky har blivit vetenskap. Kristy Beers Fägersten har skrivit en artikel om samspelet mellan alkohol och samtal i den tecknade serien Rocky. Spritsnack