RUDE GIRLS Béatrice Cussol

19/9–16/2, 2014

Beatrice Cussol är en mycket intressant företrädare för konst ur ett feministiskt perspektiv – och sedan 2002 representerad i museets unika konstsamling Absolut Art Collection. Konstnären Jens Fänge har format rummet där Cussols verk hänger.  Vita och blodröda väggar skapar i likhet med Cussols verk associationer till kärlek, men även till mer eller mindre obehagliga kroppsvätskor.

Söta djur, fluffiga moln, blod, sex och njutning
Här visas surrealistiska akvareller utförda i snabba penseldrag, nästan som serierutor. Vid en första anblick ser Cussols målningar ut att vara gjorda av en skolflicka. Det är pippilotter, färgglada handväskor, volangklänningar och fluffiga moln med ögon och mun. Men tittar man närmare blir innehållet mer mångbottnat, obehagligt och förvirrande.  Kvinnorna på målningarna beter sig nämligen inte som man förväntar sig.

Istället för att vara snälla, söta och duktiga gör de precis som de vill. Fullt upptagna med sig själva tar de inte ansvar för någon annans behov än sina egna. Deras kroppar sväller över, är våldsamma, sexuella, de njuter och plågas. Och männen lyser med sin frånvaro. Med humor överdriver Cussol det flickiga till det absurda. Intima kroppsdelar och kroppsvätskor bildar prydliga mönsterformationer. Resultatet är roligt och ironiskt.

Blinkning åt renässansens grotesker
Många av Cussols verk liknar renässansens grotesker i sina kompositioner. Kvinnorna är utplacerade liknande dekorativa arrangemang. Med mycket humor återknyter Cussol både till groteskmåleriets traditioner och till hur den kvinnliga kroppen reducerats till behagfull dekoration inom konsthistorien.

Målningar placerade i ett surrealistiskt rum
Spritmuseum har bjudit in den svenske konstnären Jens Fänge som co-curator, med uppdraget att forma rummet kring Béatrice Cussols konstverk med utgångspunkt i hans eget konstnärskap. I samarbete har de två konstnärerna iscensatt en miljö bortom den förhärskande vita kuben, enligt Fänge ”ett möte mellan Dr Caligaris kabinett och korridoren i Repulsion.”

Att nalkas Cussols utställning blir som att kliva in i en scenografi som balanserar mellan det glatt lekfulla och det otäckt klaustrofobiska. Miljöerna är förvrängda och svarar inte med våra vanliga uppfattningar om rumslighet. Cussols verk hänger mot vita väggar byggda ovanpå röda väggar. Den blodröda färgen som smyger fram runtom det vita skapar associationer till kärlek, men även till det kroppsliga, blod och något krypande obehagligt.

Se ett videoporträtt om Béatrice Cussol.