Fashion Cocktail

10/6–19/1, 2022

Spritmuseums stora satsning sommaren 2021 är modeutställningen Fashion Cocktail, som visar ett urval ur den aldrig tidigare för publik visade Absolut Fashion-samlingen.

Absolut Vodkas satsning på mode inleddes i februari 1988, då en bild på modellen Rachel Williams klädd i en silvrig miniklänning designad av David Cameron, med Absolut-logotypen tryckt över bröstet, publicerades. Nästan 5000 personer ringde för att veta var de kunde köpa plagget. Men klänningen sattes aldrig i produktion. Istället markerade bilden, tagen av modefotografen Steven Meisel, inledningen på ett projekt som kom att pågå i flera år. Absolut Fashion var en fortsättning på det lyckade Absolut Art-projektet, men byggde på samarbeten med modeskapare istället för konstnärer.

Världens mest kända modeskapare

Fotografer som Helmut Newton, Herb Ritts och Mario Testino, modeller som Kate Moss och Naomi Campbell samt modeskapare som Manolo Blahnik, Tom Ford, Helmut Lang, Jean-Paul Gaultier och Gianni Versace var alla delaktiga. Utställningen rymmer därför kläder, accessoarer och fotografier från några av modevärldens främsta modeskapare och fotografer. I och med att plaggen inte var menade för massproduktion är de ofta fantasieggande och teatraliska, ämnade för en suggestiv drömvärld snarare än ett praktiskt vardagsliv. De flesta av dessa specialdesignade plagg har aldrig ställts ut tidigare.

Utställningsscenografin förstärker samlingens surrealistiska och humoristiska karaktär.

Philip Warkander som curator 
​Philip Warkander är lektor i modevetenskap vid Lunds universitet. Han är också verksam som kritiker för Expressen samt mångårig skribent för modetidningen BON. Hans senast bok är Danius och modet (Hoc Press, 2019), skriven tillsammans med Marie Ledendal.

 JoAnn Tan Studio har skapat scenografin
​JoAnn Tan Studio grundades 2010 av JoAnn Tan och Cilla Winbladh och är baserad i Milano. Ursprungligen modeskapare, och med många år som kreatör på Moschino bakom sig, arbetar JoAnn Tan idag med företag som Hermès, Emilio Pucci, Fendi och NK.

Guidad visning av modeutställningen för dig och dina vänner

Vi har tre olika visningar för dig och dina vänner. Allt från privata visningar med en cocktail i handen till ”mode&mat” där du får en guidad visning med ett glas bubbel och en trerättersmiddag. Vi har även privata visningar där du får träffa och ställa frågor till vår konstintendent Mia Sundberg. Samla dina, vänner eller nära och kära, kollegor och boka en guidad visning av vår modeutställning.

Här hittar du alla våra guidade visningar av Fashion Cocktail.