Stort, brokigt, gränslöst – som alltid i Absolut Art Collection. Temat för 2019 års sommarutställning är fotografi. Vi visar 60 fotografiska verk från samlingen skapade av 23 internationellt kända konstnärer inom konst- och modefotografi. Bilderna speglar en era av techno och supermodeller i kalla krigets slut och internets barndomsår, då digitala drömmar blev en realitet. Här ryms det ultraglamourösa, såväl som det sunkiga. Utställningen visas 27 april till 2 oktober 2019.

Bland verken finns Helmut Newtons ikoniska modefoton från ett skånskt sommarlandskap i skuggan av spritfabriken och Herb Ritts kyliga shoot på ishotellet i Jukkasjärvi. För första gången visar vi också Annie Leibovitz kändisporträtt från Vanity Fairs millennieutgåva i sin helhet. Hennes modeller behandlar inte varumärket med lismande vördnad. Ytterligare en höjdpunkt är den svenske fotografen Dawid, som inte ens använde en kamera. I hans suggestiva fotogram placerades Absolut-flaskan direkt på ett fotopapper och exponerades för ljus.

Kanske har vi redan glömt det, men för att citera Niclas Östlind, fil. Dr. i fotografi och lektor vid Akademi Valand, Göteborgs universitet: “Idag är fotografin en självklar del av konsten, men så har det inte alltid varit.”

Urvalet i Absolut Art Collection – Photo är från 1990 – 2004. En tid då fotografi etablerade sig i konstgallerierna och gränserna mellan mode, reklam och konst osäkrades.

Absolut Art Collection

Absolut Art Collection på Spritmuseum innehåller mer än 850 verk av 550 konstnärer från perioden 1986–2004. Samlingen är färgstark, flerspårig, initierad – och stundom naiv. Internationellt kända och erkända konstnärer figurerar sida vid sida med okända konstnärer som verkade på en lokal nivå. Samlingen skär igenom konstens riktningar och teman – och genom konstvärldens alla uppdelade sfärer. Här ryms målningar, grafik, fotografi, skulptur, möbler, mode och konsthantverk. Samtliga verk fungerade som underlag för världsomspännande annons- och reklamkampanjer för Absolut Vodka.

Då svenska staten år 2008 sålde Absolut Vodka tillsammans med resten av Vin & Sprit AB till franska Pernod Ricard beslöt man att denna konstsamling var av speciellt kulturhistorisk värde för Sverige och skulle därför behållas av svenska staten. Spritmuseum är idag en egen stiftelse, men etablerades först som ett företagsmuseum för Vin & Sprit AB. Det ansågs högst passande att denna konstsamling skulle hitta sitt nya hem på Spritmuseum i syfte att visas för den konstintresserade allmänheten.

Konstvisning med cocktail

Under utställningsperioden bjuder vi in till konst-AW. Vi möts i baren där vår bartender presenterar och serverar kvällens drink baserad på Absolut Vodka. Med drinken i handen förflyttar vi oss in till konstrummet där Mia Sundberg, konstintendent, visar utställningen Absolut Art Collection – Photo. Här får du ta del av historien bakom den unika konstsamlingen och i utställningen visas ett sextiotal verk av kända fotografer. Se aktuella datum och boka här.

Läs mer om samlingen här och följ med vår intendent Mia Sundberg på en tur i museets konstarkiv.