EN BAKFULL MUS OCH EN BLÅ HUND

I sommarens konstutställning Absolut Art Collection – The Wilder Side har djuren flyttat in på Spritmuseum. Det är fluffiga hundar, mytologiska vidunder och metamorfoser mellan djur och människa. Krälande, svävande, surrande, spinnande och ylande. Motiven rör sig från polartrakterna till tropikerna, via flyttfåglar och dansande sjöstjärnor. Allt i sällskap med en flaska Absolut Vodka.

Konstnärer från hela världen har tolkat den ikoniska Absolut-flaskan. De fick fria tyglar och få restriktioner och påfallande ofta hamnade de i djurens värld – från maskarna i komposten till himmelska väsen. Nu visas ett spännande urval, som Maurizio Cattelans bakfulla mus, Louise Bourgeois spindel och Ed Ruschas ylande vargsilhuett.

Gestaltningen är så långt man kan komma ifrån den vita kuben. Konsten hänger på färgglada väggar och i ett charmigt skogsruckel, omgiven av underliga djurläten som om vi vore djupt inne i Louisianas svampmarker. Christian Sandell från Hangmen Studios har designat och byggt utställningen tillsammans med Mia Sundberg och co-curator Kirsten Hinder från Nordic Stories.

Konstverken i Absolut Art Collection har varit underlag för globala annonser och reklamkampanjer. När svenska staten sålde Vin & Sprit AB, inklusive varumärket Absolut Vodka, till franska koncernen Pernod Ricard slogs det fast att konstsamlingen var av kulturhistoriskt värde för Sverige och inte skulle ingå i köpet. Istället fick den ett nytt hem på Spritmuseum 2008.