I Spritmuseums sommarutställning visas för första gången alla verk från Absolut Vodkas konstprojekt Absolut Statehood från 1992 – 93. Utställningen tar med dig på en roadtrip genom en färgstark och livfull konstscen på den amerikanska landsbygden, långt ifrån etablissemang och internationell stjärnstatus. Över de pittoreska motiven och genom vindlande rurala landskap, svävar den ikoniska vodkaflaskan.

Absolut Statehood var ett av Absolut Vodkas mest ambitiösa och omfattande konstprojekt. Runt om i USA valdes 51 konstnärer, en för varje stat och en för Washington D.C., som fick i uppdrag att skapa “state-portraits” som representerade respektive konstnärs hemstat. Konstverken publicerades varannan vecka i tidskriften USA Today under åren 1992 och 1993. I samband med kampanjen såldes litografier av varje verk, numrerade och signerade av konstnärerna. Alla intäkter, cirka 4 miljoner dollar, donerades till Design Industries Foundation Fighting AIDS (DIFFA) för medicinsk forskning.

Under en tid då HIV och aids fortfarande var en dödsdom, var avsikten med kampanjen Statehood att sprida en mer empatisk syn på sjukdomen.

Och att sälja vodka.

Intresserad av en guidad visning  och dryck?

Maila ditt intresse till oss info@spritmuseum.se, så hjälper vi dig med din förbokning.