Med utställningen ”Berusande trädgård: Odla drickbart” vill Spritmuseum berätta historien bakom drycker och växter, om trädgårdslängtan och om odlingens lisa för själen. Och självklart om de drycker som trädgården kan inspirera till; ekologiska och hemmagjorda drycker, välgjorda, snygga och smakrika drinkar (med eller utan alkohol), smaksatta med sådant som växer i skog, mark och trädgård. Eller på exotiska platser runt om i världen

Till utställningen hör en liten katalog, eller snarare receptsamling, där museets omskrivna restaurang delar med sig av recept som både fångar historia och framtid: fermenterad spratteldryck, kombucha på vitt te och rosor, pepparrotssnaps, spelt-kvitten vatten, (h)ägglikör, havtornslemonad och mycket mer.

Oavsett om man trivs bäst på balkongen, kolonin eller på tomten är förhoppningen att utställning och katalo väcker lusten att odla drickbart.

Utställningens olika delar:

Längtan – ett planteringsbord med krukor och fröpåsar

Om drömmar inför det kommande odlingsåret och om smakfulla frön. Ta exempelvis korianderfrön, många sprittillverkares favoritingrediens, som ingår i akvaviter, gin, absint, örtlikörer och pastis, genomgår en kemisk förändring när de torkas och beskrivs som kryddig och varm till skillnad från bladen som är mer parfymerade smak.

Frukt & bärträdgården
Om att plocka, lägga in, safta och spara i flaskor och burkar. Hallon- och nyponlikör, berusande plommon, konjakspäron, cider, must och fruktviner. Under 1700- och 1800-talen var vin av gullviva (oxläggevin) mycket populärt. Men när gullvivan blev mer sällsynt började många tillverka maskrosvin istället. Maskrosvin var dock förbjudet att tillverka 1978 till 1994 eftersom maskrosen inte var tillåten råvara för vin. Det blev klassat som brännvin enligt svensk lagstiftning.

Det vilda
Om infusioner på älgört, granskottssirap, kombucha och myrsnaps och om att ge sig ut i naturen för att plocka blommor, örter och bär.
I en film visas hur te får jäsa med lite socker. Jäsningen startades med hjälp av en kombuchasvamp, en geleliknande kaka som kallas ”moder” eftersom den förökar sig och bildar nya ”bebisar”. Det blir en dryck fullproppad med nyttigheter som stärker immunförsvaret.

Trädgården – växthus med en hydroponisk odling
Här handlar det om gemenskap, om lust, lek och läkande…
Om blommor och blad som hamnar i cocktails, att skåla i sin egen skörd. Sött, starkt, surt, svagt och gärna något bittert.
Om urban odling och om att bli en pollinerar-kompis, bygga insektshotell och odla hydroponiskt men också att tillverka egna fröbomber och gerillaodla.
Om trädgården som Guds gröna apotek och som plats för rekreation och hälsa. Om kolonilotter, skolträdgårdar och nyttoträdgården.

Laboratoriet
Allt handlar om kemi, växternas aromer ska lockas fram på bästa sätt. Att destillera ger en annan smak än att extrahera, vilka örter och fröer är bäst till vad? Vi får en inblick i en kemists laboratorium.
Dessutom visas likörflaskor och kryddsprit som tillverkades på Reimersholmsfabriken på 30- och 40-talet. (Vin & Spritcentralen.