En utställning om visioner, hälsotrender och klimatmat.

Kliv in i en värld av framtidsspaning. Vad blir det för mat i framtiden? Kommer köttbullen finnas kvar på tallriken eller blir svinnsallad, lab-mjölk och insektsburgare en del av vardagsmaten?

Spritmuseum visar nu “Framtidens Mat & Dryck”, en utställning för alla som är nyfikna på vad vi kommer att äta härnäst, hur man gör för att bli en framtidsätare och varför maten är viktig för klimatet.

Utställningen tar ett grepp om samtidens hälsotrend, men gör också en tillbakablick på 50-talets sciencefictionbetonade matvisioner, tillsammans med en spaning på framtidens livsmedel och vår värld om trettio år.

Science fiction-mat 
Under 50-talet drömmer amerikanska visionärer om odlingar i rymden och i havet. Det svenska folkhemmets framtidsmat består däremot av industriproducerad frys- och snabbmat – tidens statusmat och en välsignelse för den yrkesarbetande kvinnan.

“Eating is the new religion”
Sällan har folk varit så matfixerade som nu. Mat har blivit identitet och livsstil. Aldrig hade väl profeterna kunnat föreställa sig att vi skulle fotografera vår mat innan vi åt upp den. Forskare menar att nutidens strikta kostregler ersätter religionen – problemet är bara att antalet råd verkar oändligt.

Äta myror 
Det går inte att förneka att vad vi äter och hur vi producerar mat och dryck är avgörande för klimatet och framtiden på ett sätt som saknar motstycke i historien. Utställningen lyfter frågor om vad vi kommer att finna på tallriken inom en nära framtid, hur maten ska räcka till en växande befolkning och om vårt protein mestadels kommer hämtas från växter och insekter?

Barnspår 
För första gången vänder sig museet även till den yngre besökaren. I utställningen uppmanas alla barn att lösa uppgifter och samla ledtrådar för att klura ut lösenordet till framtiden. Det finns självklart en belöning att hämta ut när man är klar.

Experthjälp 
För att kunna förverkliga utställningen har Spritmuseum tagit hjälp av ett trettiotal svenska experter som på olika sätt arbetar med mat och dryck. De har generöst delat med sig av sina perspektiv och möjliga lösningar på de utmaningar vi står inför.

Flera av dessa experter har även medverkat i filmen ”Min framtid 2050” som visas i utställningen. Här spekulerar de kring vad som kommer finnas på deras tallrik år 2050. Se filmen här!

Utställningens tema genomsyrar även museets programverksamhet, se kalendariet för kommande evenemang.

Smaka på framtiden!
I kvällsrestaurangen erbjuder vi menyer med vår tolkning av framtidens mat, vi fokuserar på hållbarhet och växtriket. Se vår meny

Spritmuseum visar utställningen med stöd av Änglamark, Sveriges ledande varumärke för hållbara produkter, och Konsumentföreningen Stockholm. Hållbarhet och den mat vi konsumerar ligger båda organisationerna varmt om hjärtat.

Designstudion NOTE har fått uppdraget att skapa en tankeväckande utställning med stark framtidstro. Med fokus på jordens toner och material har de byggt en poetisk tidsresa i matens och dryckens tecken.