Spritmuseum har bjudit in inredarduon Simon Davies och Tomas Cederlund och gett dem fria händer att skapa en unik miljö utifrån designföremålen i Absolut Art Collection.

Absolut Art Collection innehåller inte bara målningar och fotografier som beställdes av varumärket som en del i marknadsföringen av den trendiga vodkan. Utan även klädkollektioner och inredningar av åttiotalets och nittiotalets aktuella modeskapare och designers. Här finns t.ex. en matsalsmöbel och en sovrumsmöbel, liksom tallrikar och bestick, divaner och lampor, barskåp och mattor.

Många av designföremålen är i likhet med konstverken extravaganta. Genom sitt urval försöker museets gästkuratorer Simon & Tomas visa på hur ett otyglat, euforiskt 80-tal gick över i ett självreflekterande 90-tal, ett paradigmskifte de tolkar som en återgång till ett mer moraliskt samhälle.

– Från Absolut Art Collection har vi valt föremål som visar på en övergång från 80-talets pråliga stilar till en period då populärkulturen övergick till mer återhållsamma uttryck, säger Simon Davies.

KONST- OCH DESIGNFÖREMÅL FRÅN 1986 TILL 1996 UR ABSOLUT ART COLLECTION.
UTVALDA OCH PRESENTERADE AV INREDNINGSDUON SIMON & TOMAS.

Löfte: Nostalgitripp med humor i bagaget.

Gästcurator: Simon Davies & Tomas Cederlund
Curator: Mia Sundberg
Producent: Kristina Lindemann
Grafisk design: Annefrid Lundgren