Bertil Vallien, född 1938, är en av vår tids stora förnyare av svenskt konstglas. Han tillhör de allra främsta i en generation svenska glaskonstnärer som brutit mot den sparsmakade skandinaviska formen. Genom innovativa uttryck och tekniker placerar han glaset i den fria konstens domän.
Under ytan söker sig till ett tema som är mindre känt för den vida publik som sedan länge följer Bertil Valliens omfångsrika konstnärskap.
Förlista, sönderslitna fartyg och förkolnade, ödelagda landskap i ett grovhugget svart glas för tankarna till existentiella frågor kring avsked, uppbrott och ankomst till främmande platser; till sorg och smärtsamma upplevelser i livet. Likt nyhetsfotografiets bildstoff från katastrofala händelser. Eller en arkeologisk utgrävning av en svunnen civilisation.
– När Mia Sundberg besökte min ateljé för att välja verk till utställningen på Spritmuseum gick hon utan tvekan direkt på dessa verk som stod utspridda lite här och var. Samlade och satta i ett sammanhang insåg vi båda att de utgjorde en intressant kommentar till vår samtid, berättar Bertil.
Bakgrund
Bertil Vallien är representerad i The Absolut Art Collection med två konstverk som han skapat tillsammans med Ulrika Hydman Vallien. Båda verken bär titeln Absolut Vallien. Han är även representerad på flera museer i världen så som Metropolitan Museum of Art i NYC, Victoria & Albert i London och Eremitaget i S:t Petersburg. Vallien har undervisat på Konstfack såväl som vid flera utländska universitet och har under en lång internationell karriär ställt ut på flera viktiga gallerier med inriktning på glas, framförallt i USA