Mat och dryck samt historierna bakom några av våra mest kära jultraditioner. Spritmuseum har ett unikt julerbjudande: Visning med provning och därefter middag, baserad på traditionella råvaror i ny tappning.

Julen på Spritmuseum börjar med ett glas med Erik den XIV:s favoritdryck Lutendrank och en kryddkaka. Ni går vidare till utställningen Spritlandet Sverige där ni bjuds på sill och nubbe, skinka och julöl samt några åfanismer* om julen och dess traditioner. Visningen tar ca 45 minuter. Ni är sedan välkomna att besöka museets andra utställningar, Under ytan av Bertil Vallien and Champagne! innan ni sätter er till bords.

Julmiddagen serveras i Spritmuseums restaurang som under december kryddat sin avsmakningsmeny med julens godaste smaker. I fem serveringar med allt från klargravad strömming med ramslökskapris, sotad västerhavstorsk med frilandsendiv, anka med syrade vinbär och grillade betor till Sivans lagrade ostar och som avslutning kärnmjölkssorbet med grillad clementin, risgrynsmaräng och humlad grädde.

Restaurangen har tilldelats White Guides pris för Årets Serviceupplevelse och utsetts till Stockholms bästa restaurang av SvD.

Sedan fyra år tillbaka är det kocken Petter Nilsson från hyllade restaurang La Gazzetta i Paris som ansvarar för Spritmuseums restaurang. Petter har en unik förmåga att kombinera konstnärliga smakupplevelser med enkelhet och tillgänglighet och hitta nya ingångar till klassiska svenska mattraditioner. Spritmuseum har ett fantastiskt läge vid Wasahamnen på Djurgården med utsikt över Kastellholmen och Söders höjder.

*åfanism – å fan, saker du troligen inte hade en aning om.

Sittning kl. 12, 15 och 18.

Pris: 1 185 kr/pers. exkl moms, 1 333 kr inkl moms. I priset ingår visning, smakprover av mat och dryck under visningen, fyra rätter samt något till kaffet. 800 kr exkl moms för enbart julbord, 896 kr inkl moms.

Se årets julmeny här.