David Shrigley på Spritmuseum

27/9–28/3, 2019

DAVID SHRIGLEY – EXHIBITION OF GIANT INFLATABLE SWAN-THINGS

En av Storbritanniens mest kända konstnärer, David Shrigley gästar Spritmuseum. Installationen Exhibition of Giant Inflatable Swan-things är skapad exklusivt för museets konsthall och öppnade den 27 september. Ingenting är riktigt vad det verkar i Shrigleys universum. Fysikens lagar sätts ur spel, det vardagliga förvrängs och avslöjar en morbid humor av sällan skådat slag. Välkomna ner i kaninhålet!

Enkla tuschteckningar med handskrivna texter och ordlekar, ett visuellt språk som känns igen från serietidningar och karikatyrer, står i centrum i David Shrigleys konstnärskap. Men han arbetar också med skulpturer, stora installationer, animation, måleri, fotografi och musik. Med ett konceptuellt egensinne och en satirisk underton tar sig Shrigley an det som speglar vardagen och det alldagliga i människors beteenden, från shoppinglistor till bitar av konversationer han tjuvlyssnat på. Det är vansinnigt roligt på ett sätt som inte låter sig förklaras.

Shrigley strävar ständigt efter att bredda sin publik genom att regelbundet röra sig utanför galleriernas sfär. Shrigley har samarbetat med musiker som Franz Ferdinand och Blur, han har gjort en minst sagt udda reklamfilm åt klädföretaget Pringle och ställt ut en jättelik tumme, Really Good, på Trafalgar Square. I ett längre samarbete med den populära restaurangen och nattklubben sketch i London har han täckt väggarna i matsalen med en myriad av teckningar.

Den knastertorra och kolsvarta humorn i Shrigleys verk har beskrivits som ”Glaswegian”. Han växte upp i Englands East Midlands och flyttade till Glasgow för att studera konst på högskolan. Shrigley har beskrivit Glasgow som ”spännande, annorlunda och mystiskt”, allt det som förorterna i barndomens Leicester inte var. Glasgow blev hans hem i 27 år. Sedan några år bor han i Brighton.

David Shrigley var guest director på Brighton Festival 2018, en kreativ roll som axlats av flera av Storbritanniens största internationella namn. I den egna utställningen på festivalen, Life Model II, ställde han ut en överdimensionerad och naken kvinnoskulptur, som besökarna inbjöds att teckna av. I festivalprogrammet ingick också hans performance Problem in Brighton, som han kallat en ”alt-rock pantomime”.

Den första Life Model, en naken mansdocka med onaturliga proportioner, ställdes ut på Hayward Gallery i soloutställningen Brain Activity, och nominerades till det prestigefyllda Turner-priset 2013.

Visning och AW med David
David Shrigley återvänder till Spritmuseum en sista gång innan utställningen stänger. Den 14 och 15 mars kommer konstnären själv och ger guidade visningar av utställningen, tar en AW i baren och kanske även ritar individuella tatueringar på modiga besökare. Läs mer och boka din plats här.  

Absolut Art Collection består av ca 850 konstverk av 550 konstnärer från hela världen. Konstsamlingen, som initierades av Andy Warhol 1986, är unik i sitt slag och har sin hemvist hos Spritmuseum. Varje höst gör Spritmuseum en separatutställning med en av konstnärerna från Absolut Art Collection. David Shrigleys verk ABSOLUT SHRIGLEY skapades 1996. Tidigare Absolut-konstnärer som har ställt ut på Spritmuseum är Beatrice Cussol, Keith Haring, Frank Bowling, Dan Wolgers och Bertil Vallien.

För mer information, pressbilder och för att boka intervjuer, vänligen kontakta: 
Matilda Ivarsson, kommunikationsansvarig
Matilda.ivarsson@spritmuseum.se

För pressbilder, klicka här. 

För mer information om Absolut Art Collection, vänligen kontakta: 
Mia Sundberg, intendent för konstsamlingen på Spritmuseum
Mia.sundberg@spritmuseum.se